Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

En slugger i kulturvärlden

”Kulturrådet har jag sökt i 30 år utan att ha fått något, så det har jag slutat med. Samhället har bedömt att det här inte är tillräckligt viktigt eller tillräckligt bra.”
”Kulturrådet har jag sökt i 30 år utan att ha fått något, så det har jag slutat med. Samhället har bedömt att det här inte är tillräckligt viktigt eller tillräckligt bra.” Bild: Bild: Christian Egefur

Dagens ETC

Göteborgs teaterlivs mesta slugger, Martin Theorin, är redo för ännu en rond mot både högerextremism och kulturetablissemang. Teater Pugilist har återuppstått och den här gången får sig även manliga normer och vad helst annat som råkar stå i vägen en rallarsving eller två.

Hur många gånger Martin Theorin har gått upp i ringen för ännu en fight mot nationalism, fascism och, på köpet, det redan etablerade kulturlivet, är nästan oräkneligt. Han startade sitt Teater Pugilist 1992 för att få skriva samhällsinriktad proggdramatik och sedan matade han på fram tills han lade ner verksamheten för fyra, fem år sedan. Varför Pugilist lades ner har att göra med det där kriget mot den etablerade kulturen, att ständigt få avslag och aldrig några kulturbidrag. Vi återkommer till det, men för stunden när Martin Theorin tar emot i sitt vardagsrum som även får agera repetitionslokal, är det annat som bekymrar honom.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln