Hoppa till innehållet

Litteratur

En kärlekshistoria och queerfeministisk essä

Den amerikanska författaren Maggie Nelson har skrivit en självbiografi där feministisk och psykoanalytisk teori blandas.
Den amerikanska författaren Maggie Nelson har skrivit en självbiografi där feministisk och psykoanalytisk teori blandas. Bild: Bild: Tom Atwood

Dagens ETC.

I Argonauterna blandas självbiografi med feministisk och psykoanalytisk teori. Den amerikanska författaren Maggie Nelson har skrivit en rik berättelse som både är en kärleksförklaring till den egna familjen och till alla de tänkare och lärare som inspirerat och stöttat henne.

När författaren Linda Skugge för många år sedan skulle parafrasera den sexistiska kritiken av hennes författarskap valde hon att själv beskriva den nya boken med den ironiska titeln Det här är inte en bok som "bekännelselitteratur" och "mensdravel". Dessa två ord fångar in de stigman som omger litteratur skriven av kvinnor med autofiktiva förtecken. Medan självbiografiska inslag hos manliga författare traditionellt upphöjts till allmängiltighet så har de hos kvinnliga tagits emot som någonting kladdigt privat. Och vad gäller "mensdravel", i betydelsen skildringar av graviditet och barnafödande så är dessa smått skambelagda från såväl patriarkalt som feministiskt håll. I det förstnämnda fallet för att erfarenheterna betraktats som triviala och i det sistnämnda för att det funnits en frustration över det som uppfattats som ett befästande av barnafödande som något essentiellt och oumbärligt för den kvinnliga erfarenheten. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka helt utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per månad – mer än halva priset

Från

Du får mer än halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln