Hoppa till innehållet

Bokrecension

En annan sida av Karin Boye får liv

Litteraturvetaren Johan Svedjedal ber läsaren att tänka bort bilden av Karin Boye som poeten som tog livet av sig. Därefter målar han upp en annan bild av författaren i nyutkomna ”Den nya dagen gryr. Karin Boyes författarliv”.
Litteraturvetaren Johan Svedjedal ber läsaren att tänka bort bilden av Karin Boye som poeten som tog livet av sig. Därefter målar han upp en annan bild av författaren i nyutkomna ”Den nya dagen gryr. Karin Boyes författarliv”. Bild: Bild: Dan Hansson

Dagens ETC

Bilden av Karin Boye har länge präglats av ödes­tragik. Hon var den upphöjda amazonen som kämpade mot det oundvikliga självmordet.­ Men i en ny biografi av Johan Svedjedal ifrågasätts huruvida hennes självmord var förutbestämt. Rasmus Landström läser en maffig bok som är som allra bäst när den spekulerar vilt.

Går det att skriva intressant om Karin Boye i dag? Den blida konfirmationspoeten som tårögda föräldrar i hundratusental citerat. Hon, vars poesi användes i en ­reklam för Mercedesbilar 2014. Det frågar jag mig när jag får hem Johan Svedjedals nyutkomna tegelsten ”Den nya dagen gryr. Karin Boyes författarliv”. Karin Boye är knappast någon lätt författare att närma sig för en litteraturvetare – hon har blivit kartlagd, sönderciterad och omvärderad så många gånger att det är svårt att hålla räkningen. Finns det verkligen något nytt att säga?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln