Kultur & Nöje.

2018-07-04 00:01
 • Dockorna (Miriam Forsberg, Jonas Jonsson, Joakim Färdig & Anna Ulin), Dunderklumpen (Thomas Hedengran) på flykt från Jens (Malte Seldahl). Bild: Fredrik Backlund
  Dockorna (Miriam Forsberg, Jonas Jonsson, Joakim Färdig & Anna Ulin), Dunderklumpen (Thomas Hedengran) på flykt från Jens (Malte Seldahl).
 • Dunderklumpen (Thomas Hedengran) leker i barnrummet där Dockan (Miriam Forsberg), Lejonell (Joakim Färdig), Pellegnillot (Anna Ulin) & EnDumEn (Jonas Jonsson) sover. Foto: Fredrik Backlund
  Dunderklumpen (Thomas Hedengran) leker i barnrummet där Dockan (Miriam Forsberg), Lejonell (Joakim Färdig), Pellegnillot (Anna Ulin) & EnDumEn (Jonas Jonsson) sover.
 • Humlan (Fredric Thurfjell) & Pappan (Daniel Gustavsson) på jakt efter dockorna och Dunderklumpen. Foto: Fredrik Backlund
  Humlan (Fredric Thurfjell) & Pappan (Daniel Gustavsson) på jakt efter dockorna och Dunderklumpen.
 • Karl Seldahl.
  Karl Seldahl.

”Dunderklumpens tema ligger helt rätt i tiden nu”

Per Åhlins älskade film "Dunderklumpen” blir teater. Ikväll är det premiär i jämtländska Döda fallet.

– Det handlar om girighet kontra gemenskap, säger regissören Karl Seldahl.

Varför sätter ni upp Dunderklumpen?

– Av flera skäl. Jag älskar sagan om Dunderklumpen och trollet som knycker ett barns leksaker i desperation för att han inte vill vara ensam längre. Det handlar om girighet kontra gemenskap, vilket känns ännu mer i tiden idag än när den kom 1974. Det är en fantastisk film, ett allkonstverk. Jag har jobbat i Döda fallet i flera år och känt att om man ska göra den som teaterföreställning så ska det vara där.

Döda fallet, som varit torrlagt i över 200 år, är en speciell plats. Vad betyder den för dig?

– När mamma (Viveka Seldahl, reds anm) gick bort ärvde jag ett hus som ligger två mil från Döda Fallet och jag har släkt i trakten. Jag har vuxit upp här och känner att när man bor i Stockholm så kommer man hem här – och ner i varv.

– Det är en unik spelplats, som måste användas. Det är en skam att den har använts så lite genom åren.

Vid Döda fallet finns en vridläktare, som pjäsen spelas runt. Hur påverkar det den kreativa processen?

– På ett sätt är det som en film. Vi kan vrida och panorera precis som en kamera. Det är otroligt kul att som regissör kunna arbeta med det. I ”Dunderklumpen” är det så mycket jakter, så där passar det bra med snurrandet. Och allting utspelar sig ju utomhus i en så här vacker natur, så det är perfekt.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Dunderklumpen

Teateruppsättningen spelas 4–22 juli vid Döda fallet. I huvudrollen ses Thomas Hedengran, känd från bland annat ”Jägarna”.

Filmen, i regi av Per Åhlin och med Beppe Wolgers i huvudrollen, hade premiär 1974. Den blandade tecknat med scener inspelade i Jämtlandsskogarna. På rollistan stod även Gösta Ekman, Birgitta Andersson, Sif Ruud och Hasse Alfredson.