Samtalet.

2017-08-20 16:30
  • Anna Jörgensdotter ser ut över Gävle från sin nya skrivplats. Bild: Kjell Vowles
    Anna Jörgensdotter ser ut över Gävle från sin nya skrivplats.
  • Det är här på Alderholmen som Anna Jörgensdotters karaktär Ingemar lyfter kaffesäckar innan han åker till Spanien. Bild: Kjell Vowles
    Det är här på Alderholmen som Anna Jörgensdotters karaktär Ingemar lyfter kaffesäckar innan han åker till Spanien.

”Det har varit en ­räddning att skriva”

Genom att skriva om volontärer som stred mot fascismen i Spanien har Anna Jörgensdotter fått kraft för dagens kamp.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Kaffedoften känns redan vid centralstationen. Gevalias rosteri på Alderholmen har varit en del av Gävles arom ända sedan Ingemar släpade ”kaffesäckar åt kapitalistsvin” på 1930-talet. Han drömde om Joe Hill och kampen mot fascismen, och skulle snart ansluta sig till republikanerna i Spanska inbördeskriget.

Då var Alderholmen Gävles hamn. En knutpunkt för stenkol och brädgård som skulle lastas från skepp till järnväg och tvärtom. Och en port mot omvärlden som förblev stängd för de flesta som kånkade på varorna.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


I dag ligger den nybyggda stadsdelen Gävle strand på Alder­holmen och fler lägenheter byggs för varje år. Husen längs med kajen har blivit några av Gävles populäraste, medan Gevalias industriella koloss står kvar som en tidlös ö i bostads­området.

"När jag började skriva var det ett helt annat läge"

Utöver kaffedoften hänger regnet i luften. Efter en kort promenad längs vattnet från författaren Anna Jörgensdotters nya skrivarlya slår vi oss ned på ett fik i den nya stads­delen. Ingemar är en av huvudpersonerna i hennes kommande roman ”Solidärer”. Även om Alderholmen må ha förändrats till oigenkännlighet sedan Ingemars tid, ser Anna Jörgensdotter hur fascismen återigen kan verka i ljuset och kasta sin skugga över demokratin.

– När jag började skriva boken 2011 var det ett helt annat läge i Europa, fascismen var inte alls så utbredd och stark som den är nu. Det var lätt att se kopplingar mellan den då framsmygande fascismen och till exempel partiet De nationella som jag läste mycket om och som var ganska stora i Gävle på 1930-talet, säger hon.

Under de sex åren som har gått sedan dess har Anna Jörgensdotter gett ut romanen ”Drömmen om Ester” om konstnären Ester Hening, som under stora delar av sitt liv låg inne på sjukhus med diagnosen schizofreni. Det gjorde att ”Solidärer” blev liggande ett tag.

– Sedan när jag tog upp arbetet igen hade världen förändrats. Då var det inte längre en framsmygande fascism, utan då var den redan här överallt, och det hade gått så jäkla fort, säger hon.

Inledde kuppen i Marocko

Generalen Fransisco Franco inledde sin militärkupp i Spanska Marocko 1936. Sedan tog han sina trupper över Medelhavet med målet att ta makten från den demokratiskt valda vänsterregeringen i Madrid. Motståndet var större än väntat och snart var det ett fullskaligt inbördeskrig. Medan Fransisco Franco fick stöd från Benito Mussolini och Adolf Hitler, var det bara Stalin som stödde republikanerna som från början bestod av socialister, anarkister och kommunister.

Rädda för det politiskt röda bestämde sig de andra europeiska länderna för icke-intervention i valet mellan demokrati och fascism, och många länder, däribland Sverige, kriminaliserade de volontärer som åkte för att strida mot Fransisco Franco. Det bidrog till att Fransisco Franco vann, och 1939 inleddes den militärdiktatur som skulle vara i 39 år fram till 1975.

Ingemar är fiktiv men det fanns fem personer som reste från Gävle för att strida i Spanien, berättar Anna Jörgensdotter. För henne har grävandet i historien varit ett sätt att hantera världen som den ser ut i dag. Det har varit ett ”­skrivande i desperation över sakernas till­stånd”.

– Jag kunde hämta mycket kraft från min berättelse som till stor del handlar om de här killarna som reste från Sverige för att bekämpa fascisterna. Jag var väldigt fascinerad av att de tog det beslutet. För det här var vanliga arbetarkillar. Från andra länder var det intellektuella som reste, konstnärer och författare och så, men från Sverige var det bara arbetare. Att du känner dig undertryck men på något sätt reser sig mot den känslan och känner att: ”Det finns något jag kan göra”. Den rörelsen tyckte jag var intressant att fördjupa mig i, säger Anna Jörgensdotter.

Läs vidare på nästa sida: ”En väldigt engagerad person”

Anna Jörgensdotter

Ålder: 44 år.

Bor: Gävle.

Familj: Två döttrar, två katter.

Sysselsättning: Författare och frilansskribent.

Senast lästa bok: ”Leva eller dö”, en diktsamling av Anne Sexton.

Senast sedda film: Dunkirk på bio. ”En väldigt mansdominerad film, det var typ bara män i publiken, och bara män på duken.”

Om hennes nästa projekt: ”Just nu är jag sugen på att skriva någon ungdomsroman, kanske fantasy eller science fiction. Jag har även skrivit mycket dikter på rim som jag vill göra något med. De handlar om ungdomar och psykiskt sjukdom och kanske kan bli låtar.”