Kultur & Nöje.

2017-10-17 11:00
Julia Louis-Dreyfus, Nisti Stêrk. Bild: Ap, Björn Larsson Rosvall/TT
Julia Louis-Dreyfus, Nisti Stêrk.

”Det går extremt mycket bättre för kvinnor inom komedin”

Statusen för komedifilmen behöver höjas och genren ska sättas på kartan. Det tycker komikern Nisti Sterk som för fjärde året arrangerar en internationell komedifilmsfestival i Stockholm.

Komedin blir nu alltmer en filmgenre som kvinnor erövrar – trots motgångar och mäns åsiktsmaskineri.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Svenska komedifilmer är ofta biopublikens favoriter, sett till sålda biobiljetter. Där finns uppmärksammade filmer som ”En man som heter Ove”, ”Hundra­åringen som klev ut genom fönstret och försvann” och ”The Square”. Trots det får just komedier fortfarande litet utrymme på nationella och internationella festivaler. Det vill Stockholms internationella komedifilmfestival ändra på.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Komedi är ett sätt att nå ut till människor. Vi hoppas att vår festival kan sätta komedifilmen på kartan och höja statusen på den, säger Nisti Sterk.

Att komedier ”bara är roliga” är en uppfattning som hon absolut inte håller med om.

– Det stämmer inte. Den här genren kan snarare väcka tankar och avväpna allvarliga ämnen och kanske nå ut med dem ännu mer genom skrattet. För humor är allvar. Och komedigenren är så bred. Det finns actionkomedi, fantasy, drama, skräck. Det beror helt på vilken film du ser, säger Nisti Sterk.

Kulturer möts genom skrattet

Nisti Sterk tror även att genren kan göra människor uppmärksamma på att vi har fler likheter än olikheter i ett mångkulturellt samhälle.

– Komedin hämtar ofta sin huvudsakliga inspiration i vardagens bestyr och ger oss ett sätt att se lättare på vår värld. Vår målsättning är att folk från olika kulturer ska träffas och genom filmen få uppleva glädje och se vad man skrattar åt och tycker är roligt i andra kulturer.

Saknar svensk mångfald

Trots att allt fler kvinnor nu syns i komedifilmer saknar Nisti Sterk en mångfald inom genren i Sverige.

– Det behövs att fler kvinnor får synas i Sverige. Inte samma som man anlitar om och om igen. Det finns fler där ute som är jätteroliga och som jobbar hårt. Vi ligger långt efter med mångfald inom komedin här i Sverige, jag tycker USA har kommit mycket längre, och där stöttar man nykomna komiker på ett helt annat sätt.

De roligaste är kvinnor

Ida Kjellin, manusförfattare och film- och tv-expert, konstaterar att statusen för kvinnor inom komedifilmbranschen har höjts.

– Det går extremt mycket bättre för kvinnor inom komedin. Bara de senaste åren är det stor skillnad. Alla de mest intressanta namnen just nu är kvinnor, jag kan räkna upp hur många namn som helst. Männen känns som gamla föredettingar. Ingen bryr sig om Jerry Seinfeld men alla älskar Julia Louis-Dreyfus. Jag är helt övertygad om att vi kommer få se mer och mer komedier av och med kvinnor!

Hot och hat i en manlig värld

Men även om allt fler roliga kvinnor gör och är med i komedi­filmer tas vissa filmer emot med stor skepsis, och många kämpar mot åsikten att kvinnor inte är roliga. Det hände redan innan Ghostbusters 3, med endast kvinnliga skådespelare, hade premiär.

– Mansbebisar över hela världen gick helt bananas över att kvinnor tog sig in på deras område. De fick hot, hat och skit. Det startades kampanjer för att rösta ner trailern på Youtube eller att ge filmen en etta på filmsajten IMDB. Det är ett tydligt exempel av att män blir hotade av att kvinnor kommer och tar roller som tidigare uteslutet varit till för män.

Ida Kjellin spår nu en ny trend inom komedifilmen.

– Mycket svärta och mindre gapflabb av typen i ”Baksmällan”. Indiefilmer får mycket uppmärksamhet som till exempel den oväntade hiten ”The Big Sick” av Kumail Nanjiani. Det är mer politik nu.

Ida Kjellins komedifilmstips

1. Bridesmaids. En klassiker vars betydelse för kvinnofrontade komedier inte kan underskattas. Kristen Wiigs definitiva genombrott.

2. Spy. Fruktansvärt rolig som gjorde Melissa McCarthy till en av de största komediskådisarna i världen.

3. Bad Neighbours 2: Sorority Rising. Låt inte den klåpiga film­titeln lura dig, det här är den mest kickassiga girlpowerfilmen jag sett på länge – plus svinrolig.