Tre frågor.

2021-02-18 06:00
Bild: Oliver Grassman
Puffetikett
Dagens ETC

”Det började som lösa anteckningar”

Jenny Danielsson. Journalist aktuell med romanen ”Barnet jag aldrig” om en snart 40-årig kvinna som utan förvarning blir lämnad av sin sambo mitt i en provrörsbehandling.

En brutal och ärlig bok om uppslitande barnlängtan – när det snart är för sent.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Mycket i romanen är självupplevt. Hur kom det sig att du ville skriva en bok om det här?

– Från början var det ren frustration, jag behövde få utlopp för den situation jag var i. Det började som lösa anteckningar, sedan tog det några år innan jag såg att det kunde bli en bok av det. Många böcker om barnlöshet handlar om par som kämpar. Jag ville berätta en lite annorlunda historia.

Vad i boken var jobbigast att skriva om?

– Det jobbiga var att faktiskt vara i det, att varje kväll gå och lägga sig och tänka på min egen barnlöshet. Maktlösheten, att inte på något sätt kunna påverka. Skrivandet fungerade som ventil.

Liksom romanens huvudperson är du adopterad, ett tema som går igenom boken. Vilka känslor kring ditt ursprung väcktes i dig när du själv försökte skaffa barn?

– Jag började tänka mig mycket in i min biologiska mammas situation. Hur smärtsamt det måste vara att lämna ifrån sig ett barn man burit i nio månader, hur starka skäl man än har till det. 

Barnet jag aldrig

Ny självbiografisk roman av Jenny Danielsson (Bokförlaget Mormor). En berörande bok som på ett obarmhärtigt sätt skildrar den tröstlösa kampen för att få ett barn.