Hoppa till innehållet

ETC Örebro

De vågar utmana göteborg

Nästa år blir Örebro bokmässa Europas största tvåspråkiga arrangemang. Bild: Mirja Mattsson
Nästa år blir Örebro bokmässa Europas största tvåspråkiga arrangemang. Bild: Mirja Mattsson

ETC Örebro

Det är lite av en Davids kamp mot Goliat. Samtidigt som bokmässan drar igång i Göteborg i helgen arbetar man för fullt i Örebro för att skapa ännu en bokmässa 2014.

Det är lite av en Davids kamp mot Goliat. För inte många vill, kan eller törs satsa på att skapa en bokmässa i konkurrens med jätten i Göteborg. Men samtidigt som bokmässan drar igång i Göteborg i helgen arbetar man för fullt i Örebro för att skapa ännu en bokmässa 2014.

Just nu vandrar hundratusen människor runt på bokmässan i Göteborg. I alla fall om man får tro statistiken från i fjol. Motsvarande siffra för Örebro bokmässa var förra året drygt tretusen. Besökarantalet var lägre än vad arrangörerna räknat med och ekonomiskt gick mässan back. Man beslutade att ta ett års uppehåll och göra mässan till en biennal. Men i mars 2014 återkommer man med förnyade krafter.
– Örebro bokmässa är mycket mindre än Göteborgs men det gör den också mer gripbar. I Göteborg är det mycket kommers och högt tempo, fokus i Örebro är mötet mellan läsare, säger Anneli Appelskog som är nytillträdd projektledare för bokmässan.

Nå ut till alla
En läsfest för alla är temat för mässan. Precis som förra året är det studieförbundet ABF står som är huvudman för arrangemanget och folkbildningstanken genomsyrar hela mässan.
– ABF har ett folkbildningsuppdrag. Mässan ska locka fram läslust och nå ut till alla. Ett av sätten vi jobbar med det på är att lyfta fram litteratur som har skrivits av författare med arbetarbakgrund och bjuda in dem till mässan, berättar Anneli Appelskog.
Och för att ytterligare bredda målgruppen satsar Örebromässan stort på att vara ett tvåspråkigt arrangemang som når ut till både döva och hörande. Döva författare kommer att finnas på plats, och den som vill kan testa forumteater som handlar om olika situationer som uppstår när dövas värld krockar med hörandes.
– Faktum är att mässan blir Europas största tvåspråkiga arrangemang vilket är jätte­häftigt, säger Anna Öjebrandt från WeSign, ett projekt som redan vid förra bokmässan bidrog till att den blev teckenspråkig.
Målsättningen för mässan i Örebro är att det allra mesta ska teckenspråkstolkas. Något som är långt ifrån självklart på de flesta arrangemang.
– Oftast måste man ange innan man ska någonstans att man är döv och då möjligtvis ordnas teckenspråkstolkning för den enskilda personen. På bokmässan här ska det teckenspråkstolkas även om man inte vet  att det finns döva i publiken, säger Anna Öjebrandt.  

Förhandlar med artister
Just nu förhandlar arrangörerna med olika artister som de vill ska komma till bokmässan. Tanken är att det inte bara ska vara författare som välkomnas att möta sin publik.
– Vi tänker inte bara litteratur inför mässan utan ser gärna att vi kan mixa olika kulturella uttryck. Därför bjuder vi in artister också, säger Anneli Appelskog som inte ännu kan släppa några av affischnamnen.  
Målgruppen må vara bred men när det gäller utbudet har Örebro bokmässa valt att krympa antalet föreläsningar. Anledningen är att besökarna ska hinna med att besöka dem.
– Efter förra mässan i Örebro drog vi slutsatsen att föreläsningarna inte ska konkurrera med varandra. Utbudet ska vara rikt men det ska inte vara övermäktigt för besökarna, säger Anneli Appelskog.
I stället för stress och kommers hoppas hon att Örebro bokmässa kan bjuda på rum för samtal.
– Fokus i Örebro ska vara mötet mellan människor och de ringar på vattnet som det ger att dela en litteraturupplevelse.

Klara Olander

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Örebro!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln