Kultur & Nöje.

2020-10-23 17:19
Puffetikett
ETC Play

Dagens Play-tips: Unna dig ett modsmaraton

Filmerna om Kenta och Stoffe tillhör våra stora dokumentärklassiker. "Dom kallar oss mods" är ett Sverigedokument som fortsatte med "Ett anständigt liv" och "Det sociala arvet". Tre filmer som spänner över 25 år.

Olof Palme beskrev ”Ett anständigt liv” som ett oerhört skakande mänskligt dokument. Drygt ett halvt sekel senare är trilogin fortfarande aktuell. Den säger något om Sverige, men den verkar också som påminnelse om att folkhemmet kanske aldrig var den utopi, som många idag försöker påskina. Tre filmer värda att se efter varandra... så varför inte unna dig ett riktigt Modsmaraton?

Två veckor gratis med koden "Play".

 

Dom kallas oss mods
Kenta och Stoffe, två mods i övre tonåren, håller till vid T-Centralen i Stockholms city. Där träffar de vännerna, tigger ihop till dagens mål, till öl och cigaretter. Förbipasserande knegare på väg till det dagliga arbetet hånas medan modsgänget planlägger dagens första möte – ett ölparty i Stadshusparken. 

Se filmen här. Två veckor gratis med koden "Play".

Ett anständigt liv
Under inspelningen av Ett anständigt liv dör Stoffe av en heroinöverdos. Det har flutit mycket vatten under broarna sedan vi för tio år sedan fick möta Kenta och Stoffe.

”Ett av de kraftfullaste filmdokument som gjorts här i landet. Det är en oerhört stark och bra film, en fruktansvärd anklagelse mot oss alla, en rapport från en växande avgrund med något av elden från de stora samhällsgisslarna.” /DN

Se filmen här. Två veckor gratis med koden "Play".

Det sociala arvet
I Det sociala arvet undrar Stefan Jarl vad som hänt med Kentas, Stoffes och Jajjes barn. Hur gick det för dem?

Det sociala arvet förärades många priser – Guldbagge, Felix Award (Europas Oscar), Svenska Filmkritikerförbundet/Årets film, Göteborg Filmfestival – Bästa film, med flera.

Se filmen här. Två veckor gratis med koden "Play".