Kultur & Nöje.

2019-07-19 12:15
Bild: Linnéa Jonasson Bernholm
Puffetikett
Dagens ETC

Carolina Setterwall: ”Jag läser mest böcker på telefonen”

Podcasts, konstmuseer och läsning. Så här ser författaren Carolina Setterwalls kultursommar ut.

Mina planer för sommaren:

Eftersom jag inte har ett eget sommarställe och heller inga föräldrar eller svärföräldrar med stugor i Sverige, så brukar slumpen få avgöra mina somrar. Där jag snubblar över en stuga eller ett hus som antingen lånas ut eller går att hyra till överkomligt pris, dit åker jag. För två somrar sedan var vi på Österlen och det var, förstås, alldeles magiskt. Förra sommaren tillbringade vi på Ölands östkust och också det älskade vi. I år åker vi till Arvika en vecka och Trönö två veckor. Värmland och Hälsingland, alltså. Det ska bli spännande att få utforska två nya platser. Jag älskar den svenska sommaren. 

Litteraturen som jag tänker ha med till hängmattan och stranden:

Åh, alldeles för mycket som vanligt. Mer än jag hinner läsa alltså. Just nu läser jag ”Den som lever stilla” av Christina Leonora Skov och den älskar jag! Jag ser också fram emot att läsa ”Three Women” av Lisa Taddeo, Saskia Vogels ”Permission” och Melissa Broders ”The Pisces”. Och Patrik Svensson ”Ålevangeliet”! Men allra mest längtar jag till att få dyka ned i Märta Tikkanens brevväxling med Åsa Moberg och Birgitta Stenberg, ”Måste försöka Skri-”. 

Klassiker jag gärna läser om: 

Jag läser ogärna om böcker. Det finns så många därute jag inte har läst och vill läsa och alldeles för lite tid för läsning i min tillvaro. Kanske kan pensionsåldern bli en ålder då jag läser om böcker jag läst och älskat under livet? 

Det kommer att hindra mig från att läsa så mycket som jag skulle vilja: 

En femåring (min son) och en sjuåring (min bonusdotter) som ständigt lyckas försätta sig i situationer som avbryter deras föräldrars försök till att ta det lugnt och läsa. 


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Pocket, läsplatta eller inbundet?

Inbundet, för att jag är ivrig och inte kan vänta. Pocket, för att jag älskar formatet och tycker att böcker ska vara lätta att hålla i handen. Men nu för tiden läser jag faktiskt mest böcker på min telefon, detta för att skenet från telefonen i mörkret när jag lägger barn (som pågår minst en timme varje kväll) är behagligare att somna till (för barnen) än av en läslampa och jag därmed får mest lästid ut ur mina dagar. Har vant mig vid det som kändes konstigt från början och tycker nu att läsning på telefon fungerar helt utmärkt. Så fint att kunna stryka under och kopiera favoritstycken och klistra in dem i telefonens anteckningar på en gång också! 

Vid denna plats tar jag en selfie:

Lite överallt faktiskt, men jag raderar dem nästan alltid sekunden därpå. Av någon outgrundlig anledning så gör min telefon mig mycket äldre och tröttare än jag känner mig på insidan? 

Podcasten jag lyssnar på i sol-stolen: 

Daddy Issues, Where Do We Begin, Hej jag heter Fredrik, Alkispodden, This American Life. Men ärligt talat blir det inte så mycket tid för poddar i mitt liv just nu. De slåss mot böckerna jag vill läsa och i ögonblick av lugn i en hetsig småbarnssemester vinner nästan alltid böckerna den matchen. 

Ser på tv i sommar:

Absolut ingenting. Det enda jag ser på tv till vardags är morgonnyheterna och förhoppningsvis har ingen av stugorna jag hyrt tv.  

Sommarpratare jag ser fram emot:

Jag missar de flesta, men lyssnar jag ikapp på de sommarpratare som mina vänner och bekanta hojtar högst om på sociala medier. Jag har förstått att det är Stina Wollter jag absolut inte får missa i år.

Annan höjdpunkt inom kultur- och nöjeslivet i sommar:

Jag ser fram emot att besöka Värmlands konstpärlor! Tänker på Lars Lerins Sandgrund, Alsters Herrgård och ”Berättelsen om Fröding”, Selma Lagerlöfs Mårbacka, Rackstadmuseet i Arvika och på Värmlands museum är jag sugen på en utställning av Bea Szenfeld. 

Det jag arbetar med för närvarande:

Jag skriver på en skönlitterär roman på tema moderskap och klaustrofobi. Men under sommaren skriver jag inte så mycket, vilket har ett direkt samband med att barnen är lediga. 

Berättat för Signe Lidén

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter