Kultur & Nöje.

2017-11-25 10:54
BILD Robert Henriksson/SvD/TT

Camino ställer in nummer – på grund av stress

Tidskriften Camino ställer in sitt julnummer som en protest mot stressamhället. Samtidigt startas kampanjen #draibromsen i sociala medier och läsarna uppmanas att bidra med egna idéer för att dra ned på tempot.

– Vi har ingen lösning, men om alla våra läsare tillsammans tänker lite kring de här frågorna så tror jag att det skulle komma många bra idéer på vad man kan göra, säger hållbarhetstmagasinets chefredaktör Johanna Stål.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Inför att julnumret skulle göras funderade redaktionen mycket och märkte att människor omkring dem var sönderstressade, berättar hon. Både på jobbet och i privatlivet.

– Vi hade först tänkt att ha ett temanummer om att dra i bromsen. Sedan kom vi på att det skulle få större effekt om vi själva drar i bromsen och ställer in ett nummer, säger Johanna Stål.

– Sedan kommer vi ändå att ha en del artiklar på nätet och följa upp debatten med krönikor.

 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Mer än en tidning

Med initiativet vill Camino få läsarna att fundera över tempot vi lever i, där människor stressar sig sönder och samman, samtidigt som de varken orkar eller hinner leva så hållbart som de skulle vilja. Johanna Stål tycker att det ska bli spännande att se hur läsarna tar emot utspelet.

– Våra läsare vet ju att Camino är mer än en tidning. Vi försöker var tydliga med att förmedla att vi är mer genom att lyfta frågor genom exempelvis event. Hittills har läsarnas reaktioner varit positiva, säger hon.

Med kampanjen #draibromsen uppmanar tidskriften sina läsare att ta den tid som de får över på grund av den uteblivna tidningen och fundera över hur en mer hållbar värld kan byggas och hur samhällstempot kan förändras.

– Det kan ju vara så att man inte kan påverka mer än sitt eget liv. Vi har många privatpersoner som läser oss, men också många företag. Hållbarhetschefer och politiker kan fundera över hur de kan lyfta frågan i sin organisation, säger hon.

 

Ett samhällsproblem

Även om det är viktigt att se att varje människa kan göra personliga förändringar, så vill Camino ha fokus på stressen som ett samhällsproblem. Det perspektivet saknas ofta i dag, menar Johanna Stål.

– Det beror säkert delvis på att det är tilltalande att läsa snyfthistorierna om människor som blivit utbrända. Man tänker ojojoj, gud vad hemskt men tur att inte jag är där än. Men det är också ett sätt för arbetsgivare och beslutsfattare på olika nivåer att komma undan samhällsansvaret. Man säger att det är ett individuellt problem som du ska lösa själv. Det är jätteproblematiskt att det blir så. Det är klart att du själv kan göra vissa förändringar i ditt liv, men majoriteten av människorna har inte så många valmöjligheter. Många måste jobba heltid för att få in pengar och kunna ta hand om familjen, säger hon.

Stress och utbrändhet i fokus

  • l På SVT Play sänds just nu serien We can’t do it, där unga kvinnor, både kända och okända, berättar om sin utbrändhet.
  • l Svenska Dagbladets krönikör Lotta Lundberg möttes av hård kritik när hon i oktober skrev att hon inte ser de unga kvinnornas utbrändhet som samhällets fel. ”Att det är samhällets fel att de duktiga flickorna tävlar med varandra i duktighet håller jag inte med om”, skrev hon. Transaktivisten Aleksa Lundberg kallade artikeln för ett utryck för kvinnohat och tv-profilen Isabel Boltenstern, som själv varit utbränd, skrev ”Vi får aldrig ett fucking break” på sin blogg som svar.