Hoppa till innehållet

Musik

Black Metal blomstrar

När bandet Wolves in the Throne Room inte spelar ekologisk black metal driver de två bröderna i bandet en självhushållande gård på landsbygden i Washington, USA.
När bandet Wolves in the Throne Room inte spelar ekologisk black metal driver de två bröderna i bandet en självhushållande gård på landsbygden i Washington, USA. Bild: Bild: Press

Dagens ETC.

När black metal kom till Norden på 90-talet präglades den av djävulsdyrkan, kyrkobränder och våldsdåd. Idag skriker man om klimathotet och gör extremt hård rock – om blommor.

För drygt 30 år sedan växte en ny våg av black metal fram i Sverige och Norge. Genren präglades av snabba trummor, ondska och dålig ljudproduktion. Det hade funnits black metal tidigare, men det var i Skandinavien som genren fick sin nuvarande form. Det var också här som genren fick stor uppmärksamhet, även om den största delen av den mediala bevakningen inte alls handlade om musiken. Den självutnämnda ondskan hos många av banden tog sig nämligen konkreta former. Kyrkor brann i både Sverige och Norge i en del av vad många inom subkulturen uppfattade som ett krig mot kristendomen. Nazisten och centralgestalten Varg Vikernes dömdes till livstids fängelse för att ha mördat en bandkamrat med 23 knivhugg. I Göteborg mördade Jon Nödtveidt från svenska black metal-bandet Dissection en homosexuell man. Händelserna skulle komma att prägla bilden av black metal som en våldsam och konservativ kulturyttring för lång tid framöver.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00