Kultur & Nöje.

2018-06-13 14:00

Både sorg och glädje i årets Sommar i P1

Som vanligt finns det schlagerstjärnor, elitidrottare och spännande forskare i årets lista över sommarpratare. Men två händelser som skakade Sverige förra året – terror­dådet i Stockholm och mordet på journalisten Kim Wall – får också plats i tablån.

Hur är det att förlora sitt barn när någon medvetet tar hennes liv?

Den smärtsamma frågan kommer två av årets sommarpratare att beröra. Ingrid Wall, mamma till mördade Kim Wall, sänder sitt program på årsdagen av dotterns död.

– Vi har genomlidit den djupaste förtvivlan man kan tänka sig, men också mött så mycket kärlek och värme. Den resan vill jag tala om i mitt Sommarprogram, säger Ingrid Wall i en kommentar.

Hennes program ska handla om viljan att föra dotterns journalistiska gärning och positiva livssyn vidare.

11-åriga Ebba Åkerlunds död i terrordådet på Drottninggatan berörde många djupt. Även hennes pappa Stefan ska sommarprata – om ”en stund på jorden, om min dotter, till 50 nyanser av mörker”.

Politiskt sejf

Som vanligt har en del intressanta experter fått plats på listan, som anti-dopningsprofilen Arne Ljungqvist, hjärnforskaren och hälsoexperten Mouna Esmaeilzadeh och Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi.

För fyra år sedan sommarpratade Athena Farrokhzad om fascism och rasism – och fick politikern Gunnar Axén att hävda att han skulle slänga ut sin tv i protest mot att radio- och tv-avgiften gick till sånt. Programmet blev även anmält till granskningsnämnden 107 gånger, rekord för ”Sommar”. I år, troligtvis för att det är valår, har SR sejfat. Inga särskilt kontroversiella personer finns med i startfältet, inte heller några politiker. Däremot är Uje Brandelius inbjuden, trots att P4 i våras ansåg att hans jobb som pressekreterare för Vänsterpartiet gjorde honom för politisk och bokade av en intervju om hans nysläppta barnbok.

Präst pratar om brännvin

Satirikern och prästen Kent Wisti – som publicerar sina bilder bland annat i Dagens ETC – är också bland de utvalda.

– Den signaturmelodin är väl det bästa sommartecknet vi har, säger han till Dagens ETC.

Vad ska du prata om?

– Om döden, kärleken, brännvin och Jesus. I stort handlar det om hur meckigt det är att vara människa.

Är det peak folklighet att få sommarprata?

– Visst är det det. Högre än så når man väl inte. Sen kan man dö lycklig – om folklighet nu skulle vara målet…

”Passar på att predika”

Sara Parkman och Samantha Ohlanders gjorde succé med föreställningen ”Fäboland”, som skildrade folkmusikens oskrivna – kvinnliga – historia. Nu får även radiopubliken möta dem.
– Vi satsar på att det ska vara folkligt, festligt, farligt och folkbildande.

Hur känns det?

– Kul – och fruktansvärt. Vi är ju blott 29 och knappt torra bakom öronen. Men det är härligt att så många lyssnar – då kan en passa på att predika.

Vad är svårast med att ta sig an ett sånt här uppdrag?

– Att folk förväntar sig massa saker av en. Och att en får ganska dåligt betalt i relation till den arbetstid det tar. Det är nog mer gynnsamt för lönekuvertet att klippa gräs på kommunalt sommarjobb och lyssna på ”Sommar i P1” än att göra programmet. Om jag nu kan säga det utan att verka dryg och bortskämd.

Metoo sätter spår

Flera av det senaste årets mest omtalade kvinnor i #metoo-sammanhang finns med på listan, däribland ex-ständiga sekreteraren Sara Danius och Filminstitutets vd Anna Serner, som under Cannesfestivalen hotade med att bara ge marknadsstöd till kvinnor om branschen inte skakar fram fler kvinnliga regissörer på egen hand.

Komikern Emma Molin har själv erfarit hur mansväldet bromsar skickliga kvinnor.

– Jag vill prata om hur det är att vara kvinna i underhållningsbranschen innan, under och efter #metoo-revolutionen, säger Emma Molin, som var på allas läppar i höstas efter Grotescos avsnitt om gubbmaffian inom svensk humor.

Även journalisten Katarina Wennstam, som specialiserat sig på våldtäkter och hur de utreds och bevakas, ska prata.

– Jag vill berätta varför jag tycker att jag måste fortsätta bråka om kvinnors rättigheter. Och varför du också borde
göra det, säger Katarina Wennstam.

 

Läs vidare på nästa sida: Några sommarpratare om sina program

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Tage Danielssons idé blev landets mest lyssnade program

Våren 1959 skissade Sveriges Radios dåvarande underhållningschef Tage Danielsson på en programidé. ”Det ska vara lätt musik med prat med mening i”, sa Tage Danielsson till producenten Jörgen Cederberg. Så föddes programmet som blivit en del av den svenska sommaren allt sedan dess.

• Sommarvärden var till en början mer en presentatör som påannonserade olika programinslag. Den mer avspända tonen och det personliga tilltalet var tämligen nytt i Sveriges Radio och mellansnacken föll så väl ut att man lät Sommar bli ett eget program med en programvärd.

• 2008 fick ”Sommar” ett syskon, ”Vinter i P1”. Först ut var Jonas Gardell. I samband med det gjordes en nyinspelning av den ursprungliga signaturen med Sveriges Radios Symfoni­orkester.

• 2016 blev Sommar i P1 det mest poddlyssnade ­programmet i Sverige. För att tillmötesgå publikens stora intresse släpps poddversionen redan klockan sju på morgonen från sommaren 2017.

• För den som är sugen på en repris har SR drygt 1 100 gamla Sommar­program som går att hitta via programmets webbplats.


Källa: Sveriges Radio