Hoppa till innehållet

Kultur & Nöje

Äta ”rent” – vägen till hälsa eller ännu en stressfaktor?

Att ha en ”ren” kosthållning är ett mål för många – men ”clean eating” kan bli både dyrt och stressigt.
Att ha en ”ren” kosthållning är ett mål för många – men ”clean eating” kan bli både dyrt och stressigt. Bild: Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT, FREDRIK SANDBERG / TT

Dagens ETC.

Mår vi bättre utan mjöl, socker och mejeriprodukter? Clean eating lockar – trots att de påstådda hälsoeffekterna har fått skarp kritik fortsätter de rena dietidealen att dominera kokbokstoppen.

Kortast möjliga väg från jord till bord. Det är en enkel tumregel, men det är också det enda som ter sig enkelt i fråga om clean eating. Den gängse tolkningen av att äta ”rent” är att utesluta det mesta som är vitt; mjölk och mejeriprodukter framtagna av mjölk, vitt mjöl och vitt socker samt åtminstone rött kött.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från
Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från
Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från
Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00