Kultur & Nöje.

2021-07-02 16:00
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Annah Björks kulturtips: En hyllning till lesbisk kärlek

Digital utställning om kvinnliga producenter, tv-serie om unga priviligerade och album om lesbisk kärlek – här är tre aktuella kulturtips av Annah Björk.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Så här kan en musikproducent se ut

Digital utställning

Musikstudion har sedan rockens början ansetts manligt kodad, ett musikmaktens rum som ofta varit stängt för kvinnliga utövare.

Systrarna, producenterna och artisterna i duon Vaz bidrar till att förändra både den bilden och uppfattningen om hur (snygg! mysig! knasig!) en studio kan se ut, med sin digitala utställning Panorama. I projektet har tio fotografer skildrat tio producenter/kompositörer – som tonsatt fotografernas arbete.

Utställningen hade vernissage på Fotografiska i Stockholm, men finns nu att besöka gratis och covid 19-safe på thisisprojectpanorama.com. Medverkande bland rullbandspelare, laptops och keyboards är bland andra Jenny Wilson, Ayla och Rebecka Karijord, bland fotograferna finns fantastiska Hannah Modigh och Arvida Byström.

Det privilegierade livets baksidor

Tv-serie

Netflix helt nya, svenskproducerade serie är som en blandning av ”SKAM”, ”The Crown” och ”Call me by your name” kryddad med klassperspektiv och mycket musik. Stackars rika unga ställs mot verkligheten – och kärleken – i en serie med talangfulla namn bakom sig.

Young Royals är skriven av bland andra Lisa Ambjörn, som också gjort sevärda SVT-serien ”Sjukt”, och regisserad av Rojda Sekersöz (”Dröm vidare”, ”En komikers uppväxt”).

Hyllar lesbisk kärlek

Musik

”En hyllning till min mamma som kom ut som lesbisk i lilla Luleå på 1990-talet” säger pophoppet Yarlie om sin senaste singel i pressmeddelandet. Det är en mening som griper tag, precis som hennes medryckande, glittrande syntpop.

Yarlie säger att låten är som ett nytt soundtrack till Fucking Åmål. Och gråtdansanta Call of the night är verkligen den breda popens svar på att se Lukas Moodyssons ikoniska film från 1998.

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.