Kulturtips.

2021-04-08 16:50
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Andres Lokkos kulturtips: Soultrion som är mycket mer än en fråga om ett ligg

Nytt om soultrion Labelle, kristen soul och gospel utanför kyrkorna och Frafra-gospel. Här är Andres Lokkos kulturtips.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Så mycket mer än ”vill du ligga med mig?”

Bok

En av den moderna musiklitteraturens mest intressanta serier är de små pocketböcker som ges ut under paraplyet ”Music Matters”. De har tidigare publicerat böcker om bland annat Solange Knowles, Marianne Faithful, Bushwick Bill och Karen Carpenter. Queer-musikern och författaren Adele Bertei har skrivit den senaste, Why Labelle Matters. Den behandlar soultrion Labelle – Patti LaBelle, Nona Hendryx och Sarah Dash – som fortfarande är mest förknippade med sin discoklassiker ”Lady Marmelade” (”Voulez-vous coucher avec moi, ce soir?”). Bertei förklarar hur de var så oerhört mycket mer än så och presenterar LaBelle som afrofuturistiska innovatörer, feministiska förebilder och underskattade HBTQ-pionjärer.

Den amerikanska gospel-funkens ymnighetshorn

Album

Apropå gospel har en av världens mest respekterade gospelkonnässörer, Greg Belson, precis gett ut en ny antologi med kristen soul och funk som sällan – okej, troligen aldrig – har hörts utanför de lokala kyrkor som sångarna och vokalgrupperna tillhörde. Du hör Greg Belson’s Divine Funk: Rare American Gospel Funk and Soul på valfri streamingtjänst eller köper ett fysiskt exemplar på Bandcamp om du vill ta del av de fascinerande historierna om de okända artisterna bakom den makalösa musiken.

Smittsam Frafra-gospel

EP

Jag har tidigare på den här platsen skrivit om det brittiska jazzkollektivet Kokoroko som under ledning av trumpetaren Sheila Maurice-Grey skapar musik i ett lika svängigt som politiskt gränsland mellan hypermodern London-jazz och uppenbara västafrikanska influenser. Den ghanesiska gospelsångerskan Florence Adooni visar på sin nya ep, Mam Pe’ela Su’ure, hur förlagan – i det här fallet från Frafra-provinsen i norra Ghana – är minst lika smittsam och universell. Finns på streamingtjänster och på Bandcamp.

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.