Kultur & Nöje.

2021-01-13 20:04
Andres Lokko. Bild: Hossein Salmanzadeh
Andres Lokko.
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Andres Lokkos kulturtips: New York-drömmar, kommunism på syra och jazzfunk

Tre aktuella kulturtips från Andres Lokko.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Porträtt av ett intellektuellt New York

Bild: Netflix

Tv-serie

Ögonblickvis kan jag lyckas förtränga hur mycket jag saknar att resa till större städer än den jag bor i. Men det blir betydligt svårare när jag ser porträttet av den amerikanska skriftställaren och humoristen Fran Lebowitz. I samtalen med bland andra Spike Lee, Toni Morrison, Martin Scorsese och Oliva Wilde är det som att befinna sig i ett intellektuellt New York från mycket länge sedan som Lebowitz gör sitt yttersta för att bevara. Serien heter ”Pretend it’s a city” och strömmas på Netflix.

Sprakande kommunism på syra

Bok

Sedan hans alltför tidiga bortgång i januari 2017, vid blott 49 års ålder, ökar dagligen det internationella medvetandet om – och intresset för – den brittiske filosofen och teoretikern Mark Fishers tankar. I ”Post capitalist desire: the final lectures” samlas Fishers allra sista föreläsningar (i urval av hans lärjunge, författaren Matt Colquhoun), fyllda av briljanta frön till hans ofullbordade manifest med det så kittlande, till och med sprakande, namnet ”Acid communism”.

Nostalgisk jazzfunk blir paradoxal modernitet

Musik

Det är högst ovanligt med musik som är så skamlöst och uttalat nostalgisk, samtidigt som den lyckas befinna sig mitt i ett absolut nu, som Str4ta och singeln ”Rhythm in your mind”. När den omhuldat eklektiske dj:n Gilles Peterson bestämmer sig för att återskapa det tidigaste 1980-talets allra mjukaste engelska jazzfunk in i minsta detalj så borde det resultera i något slags veteranbilsrally men, nej, istället uppstår exakt den paradoxala modernitet som artister som Thundercat och Anderson Paak redan eftersträvar. Finns där musik strömmas.