Kulturtips.

2021-01-05 10:50
Andres Lokko. Bild: Hossein Salmanzadeh
Andres Lokko.
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Andres Lokkos kulturtips: Discofilm, fågelsång och Thatchers klasspolitik

ETC nyhetsmagasins nya skribent Andres Lokko tipsar om aktuell kultur.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ah, ha, ha, ha, en discofilm, discofilm

Dokumentär

En fin film om ett band som alla hört: Bee Gees. Den ende av bröderna Gibb som fortfarande är vid liv, Barry, är melankoliskt eftertänksam utanför sin strandvilla i Florida när han försöker sammanfatta brödraskarans smått makalösa karriär. Det som höjer ”How can you mend a broken heart” en bit över de flesta konventionella rockumentärer är hur den så stiligt väver in discoerans rasism och homofobi, samt frågeställningar kring appropriering, i berättelsen. Men mer än något är det en nästan chockerande påminnelse om hur Bee Gees begåvade överlevnadsinstinkter saknar motstycke i pophistorien. Bli inte överraskad om du brister ut i en spontan honnör när eftertexterna börjar rulla. Finns på SF Anytime.

Harmoniskt hålligång med fågelsång

Musik

Den vanvettigt produk­tiva elektroniske producenten Four Tet (Kieran Hebden) gav oss en oväntad julklapp: två radikalt annorlunda album på natten mellan julafton och juldagen. Det ena (”871”) gränsöverskridande experimentellt, det andra (”Parallell”) böljande ambient­disco med fågelsång för harmoniskt hemmabruk.

Hemsökande om Thatchers brutala klasspolitik.

Roman

Det är den tiden på året då man som kritiker längtar en smula efter att se årtalet 2021 på försättsbladen i en ny roman, eller under album­titlar på ens valda streamingtjänst. Det är också just då i alla fall jag alltid ägnar årets första veckor åt kultur jag missade eller inte hann med. Vilket förstås bara är en yrkesskada – ingen annan bryr sig väl nämnvärt om vilket datum något läs- eller hörvärt gavs ut?

I oktober tilldelades det prestigefulla Bookerpriset en skotsk-amerikansk debutroman, Douglas Stuarts ”Shuggie Bain”.

Shuggie föds in i 1980-talets alkoholstinna Glasgow. Hans mamma Agnes tampas med missbruk och moderskap i fattigdomens grepp, Shuggie drömmer om att en dag kunna utbilda sig till frisör.

En vacker och drabbande bok som mer än något annat egentligen beskriver effekterna av Margret Thatchers brutala klasspolitik.

PRENUMERERA PÅ ETC NYHETSMAGASIN

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.