Recension.

2019-11-08 16:07
Med ”Världens första människa” debuterar Carin Hjulström som barnboksförfattare. Bild: Anna-Lena Ahlström
Med ”Världens första människa” debuterar Carin Hjulström som barnboksförfattare.
Puffetikett
Dagens ETC

Analog ljudbok ger hela historien

Att berätta om jordens och människan historia, från universums skapelse till i dag, i en tunn bilderbok anpassad för små barn – går det?

Ja, alldeles utmärkt faktiskt. Beviset för det är ”Världens första människa” av Carin Hjulström och Anders Nyberg.

I boken har varje utvecklingssteg fått ett eget uppslag. Det första är helt svart. Nästa visar en explosion. Sedan följer uppkomsten av vattnet, växtligheten, djuren från små vattendjur till mammutar och tigrar och det går sedan vidare via aporna till de första människorna, och skildringar av hur de levde, ­började förflytta sig, lärde sig odla till dagens befolkade planet.

Låter det tungt? Det är det inte. Texten är enkel med ett fint tilltal.

Det är dessutom en analog ljudbok, där varje uppslag slutar med att den som läser och den som blir läst för uppmanas att skildra det som har hänt i form av något ljud. The big bang, för att ta ett exempel, börjar med ljudet av en ballong som blir uppblåst och avslutas med knallen när den spricker.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Borde bli ett måste

Sammanlagt har det blivit till en riktigt fin bok för små barn, där man på köpet faktiskt lär sig otroligt mycket, och där det som lärs ut vilar på en stadig vetenskaplig grund. En bok som borde bli ett måste i landets alla hem med vetgiriga barn.

Barnboksdebut

Mångsidiga Carin Hjulström har tidigare synts som programledare och journalist i tv och tidningar och skrivit ett par romaner för vuxna.

”Världens första människa” är hennes debut som barnboks­författare.

Världens första människa

Författare: Carin Hjulström

Illustratör: Anders Nyberg

Förlag: BonnierCarlsen

Läsålder: 3-6 år