Kultur & Nöje.

2017-12-06 17:12
Otecknade ”Djungelboken” kom till biograferna 2016. Den regisserades av Jon Favreau, som nu ska göra ”Lejonkungen”.
Otecknade ”Djungelboken” kom till biograferna 2016. Den regisserades av Jon Favreau, som nu ska göra ”Lejonkungen”.

Allt fler klassiker får nytt liv på film

”Skönheten och odjuret”, ”Djungelboken” och ”Peter och draken”. De senaste åren har Disney börjat åter­använda sina gamla animerade klassiker och gjort dem otecknade.

Och listan på kommande filmer är lång.

En gång i tiden var det en stor händelse när en ny animerad Disneyfilm hade biopremiär. Filmerna byggde – och bygger­ fortfarande – på romaner, folksagor, berättelser eller myter, men i ny tappning. Det som en gång började med Snövit har bara fortsatt och expanderat till stjärnkrig, superhjältar och nya Pixarfavoriter. Men nu, mer än någonsin förr, har Disney också börjat göra om sina gamla tecknade klassiker till vad som kallas för live action, ett annat ord för otecknad. Tv- och filmskribenten Ida Kjellin välkomnar Disneys återanvändning.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– En miljard gånger hellre det än alla superhjältefilmer som aldrig tar slut. Och det är ju trots allt helt nya versioner som görs. Jag tyckte nya live action-”Djungelboken” var toppen!

– Dessutom har det ju hänt en hel del sedan många av klassiker­na gjordes. I ”Skön­heten och odjuret” har vi nu en homosexuell karaktär, även om den var minimal, och i ”Djungelboken” fick den manlige ormen Kaa i stället röst av en kvinna, Scarlett Johansen. Och jag ser fram emot att alla Disneyprinsessor kommer vara bra mycket coolare i framtida filmer, säger Ida Kjellin.

”Marknadsför sig själv”

På den långa listan bland kommande filmer i Disneys nya live action-fabrik finns ”Aladdin”, ­”Mulan”, ­”Lejonkungen”, ­”Dumbo” och ­”Christopher Robin”. Att Disney väljer att göra nya filmer av gamla ser Ida ­Kjellin flera anledningar till.

– För det första har tekniken helt enkelt inte funnits tidigare, nu går det att göra olika djur och varelser ­naturtrogna. För det andra så får man med sig både vuxna, som har kära minnen av den gamla tecknade filmen, och deras barn som får se ett helt nytt äventyr.

– För det tredje marknadsför den sig själv, alla känner redan till ”Skönheten och odjuret”, ”Djungelboken” och så vidare, säger Ida Kjellin.

Tror på ”Aladdin”

Bland de kommande filmerna har hon en på förhand tippad favorit.

– ”Aladdin” blir säkert kul! Den fick ju vi i Sverige tyvärr inte se med ursprungs­rösterna på bio, det var på den ­tiden man översatte allt, så det blir extra roligt.

Om Ida Kjellin – som är manusförfattare och har skrivit både julkalendrar och tecknad film – fick skriva manus till en remake av en gammal tecknad klassiker faller valet på en för 70- och 80-talister välkänd doldis.

– Kanske ”Trolltyg i tomteskogen”. En svensk live action med klumpiga troll och klipska små tomtar, och en elak troll­matriark med en orm som hårsnodd. Succé direkt!

Disneys kommande ­nygamla klassiker

År 2019 planerar Disney nya live action-versioner av ”Dumbo” i regi av Tim Burton, ”Aladdin” i regi av Guy Ritchie, ”Lejonkungen” i regi av Jon Favreau, ”Mulan” och ­”Christopher Robin”. Andra filmer som bolaget planerar är bland flera andra ”Den lilla sjöjungfrun”, ”Cruella” och ”Svärdet i stenen”.

Ida Kjellin ...

... är tv- och filmskribent, ­krönikör och manusförfattare. Nu aktuell som en av manusförfattarna bakom julkalendern ”Mar­vinter” i Sveriges Radio.