Kultur & Nöje.

2019-07-24 12:30
Puffetikett
Dagens ETC

7 böcker som är värda att jaga i begagnat-hyllan

Utsläpad på sommarloppis fast ditt hem verkligen inte behöver fler prylar? Gå till ställets bokhylla (eller häll upp en kopp ur termosen och surfa till ett nätantikvariat) och leta efter följande guldkorn – utvalda av redaktionens mest hängivna sommarläsare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Väggen

Marlen Haushofer, 1963

En kvinna lämnas under en weekendresa ensam en kväll. När hon vaknar morgonen därpå inser hon att huset har hamnat bakom en osynlig vägg, där allt liv på andra sidan har upphört. Man får följa hennes liv i ensamhet, där några enstaka djur hör till dem som har överlevt. Romanens skildring genomsyras av en överlevnadsinstinkt som är stark nog att övervinna allt. En magisk bok, där känslan i den är så stark att man bär den med sig långt efter avslutad läsning.

Finns att köpa: Finns som pocket i en utgåva från 2016. Begagnat på nätet, pris 60–238 kronor (inbunden och i nyskick).    

JW

Balzac och den kinesiska lilla skrädderskan

Dai Sijie, 2000

Två tonårspojkar skickas till en fattig och avlägsen bergsby. Det är under kulturrevolutionen i Kina och pojkarna ska omskolas, då de är barn till akademiker som har fallit i politisk onåd. Det är en berättelse som svingar sig mellan folktro och grym hyperrealism. En charmig bok i litet format om litteraturens förtrollande kraft.

Finns att köpa: Begagnad till priser på 35–149 kronor. Som engelsk pocket för 107 kronor.

JW

Americanah

Chimamanda Ngozi Adichie, 2013

”Jag var aldrig svart innan jag flyttade till USA.” Ifemelu skriver en bitsk blogg om öppen och dold rasism i USA. När hon återvänder till hemlandet Nigeria möter hon sin tonårskärlek Obinze, som blivit en rik man, gift sig och fått barn. Han som inte såg taket efter att de legat med varandra. De som var menade för varandra.

Hyllade Americanah är något så ovanligt som en politiskt spännande kärleksroman. Om rasism, klass och identitet i Afrika och USA, och om svindlande känslor. En bok att bli både underhållen och upplyst av.

Finns att köpa: Pocketutgåvan från 2014 från 20 kronor. Inbunden från 2013 från 40 kronor.

KM


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Solomons sång

Toni Morrison, 1977

Nobelpriset i litteratur 1993 gick till Toni Morrisson, och det tar inte många sidor in Salomons sång för att förstå varför. I denna språkligt sjungande släktkrönika får vi följa Macon ”Milkman” Dead, en svart rik amerikan och hans sökande efter svar kring familjens våldsamma förflutna. Varför hatar pappan sin spritlangande syster? Ligger det någon sanning bakom legenden om guldskatten som lockar Milkman ner till djupa Södern? Rasism, magisk realism, åtskilliga mordförsök och ett otroligt språk som kallats ”en blues om rotlöshet och rötter.”

Detta är stor litteratur som hittas för några tior på second hand eller antikvariat.

Finns att köpa: Både pocket och inbundet från 10 kronor.

KM

Utvandrarna

Vilhelm Moberg, 1949

Från svält och religiöst förtryck i hemlandet till en slitsam men ljusare framtid i Amerika. Vilhelm Moberg låter oss följa paret Kristina och Karl-Oskar och deras familj och vänner från Småland över vattnet till Minnesota. Kärlek, vänskapsband och död skildras med värme och välgjord research. Det skadar inte att varva läsningen med att lyssna på musiken från ”Kristina från Duvemåla”, där Björn Ulvaeus lockat fram stor poesi ur böckerna och Benny Anderssons musik är minst lika drabbande.

Finns att köpa: Inbunden från 20 kronor, pocket från 30 kronor.

SL

Män förklarar saker för mig

Rebecka Solnit, 2015

När man väl läst essän som inleder boken med samma namn är det svårt att inte ha utvecklat en intensiv allergi mot ”mansplainande” till exempel fotbollstränare som ska förklara för sportjournalister vad offside är. Genom hela boken sätter Rebecca Solnit knivskarpt fingret på det psykiska, sexuella och fysiska våld som begås av mån mot kvinnor. Måsteläsning.

Finns att köpa: På nätet ironiskt nog dyrare på begagnat-sajterna – omkring 80 kronor istället för de 55 pocketen går loss på hos Adlibris. Men begagnat är ju bättre för naturen ...

SL

Jag heter inte Miriam

Majgull Axelsson, 2014

Miriam är i 80-årsåldern och har länge levt ett tryggt liv i Sverige – men hennes liv är byggt på en lögn. Hon är inte judinna, som hon har låtsats i alla år, utan rom. Är det dags att berätta den stora hemligheten? Majgull Axelsson skildrar koncentrationslägrets helvete – och lögnernas fängelse – med en detaljrikedom och känsla som inte går att värja sig mot.

Finns att köpa: Pocket från 24 kronor, inbunden från 55.

SL