Kultur & Nöje.

2017-09-12 11:00

6 bevis på att sport är bäst på film

Tennislegendaren Björn Borg och racingföraren Ronnie Peterson är båda filmaktuella i höst. Sugen på mer sport i dramatiserad form? Här är sex filmfynd. 

1. The blind side

Bygger på den amerikanska fotbollsspelaren Michael Others tonårsliv. Han är hemlös och kommer i kontakt med Leigh Anne Tuohy som öppnar upp sitt hem för honom. Filmen blev en biosuccé och Sandra Bullock som spelar Tuohy vann en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Men alla var inte lika nöjda efter premiären – Michael Other har sagt att filmen förstörde hans sportkarriär.

2. Remember the titans

Utspelar sig 1971 när skolmyndigheten i Alexandria, i delstaten Virginia, beslutade att stadens två segregerade fotbollslag skulle integreras. ”Remember the titans” drog in över 100 miljoner dollar i biljettintäkter. Det måste ändå ses som väldigt lyckat då filmen ”bara” hade en budget på 30 miljoner dollar.

3. Tjuren från Bronx

Martin Scorseses film handlar om boxaren Jake LaMotta (Robert De Niro) som är oslagbar i boxningsringen – men som också misshandlar sin fru. Filmen vann två Oscars, varav en till Robert De Niro för bästa manliga huvudroll. Efter att den riktiga Jake LaMotta
sett filmen ska han insett vilken hemsk person han varit. Han ska ha frågat exfrun Vicki LaMotta om han var så hemsk i verkligheten, och hon ska ha sagt: värre.

4. The Hurricane

Rubin ”Hurricane” Carter står på toppen av sin karriär när han blir anklagad och dömd för dråp. Filmen är inspirerad av låten ”Hurricane” som Bob Dylan skrev efter att han läst Carters självbiografi. Låten var en protest mot Carters dom. Denzel Washington vann en Golden Globe för bästa manliga skådespelare och nominerades till en Oscar.

5. Dangal

Mahavir Singh Phogat (Aamir Khan) är en före detta brottare som ger upp sin karriär för att hjälpa sin familjen ekonomiskt. Han börjar träna sina två döttrar som visar sig ha talang för sporten. När filmen kom ut i Indien tog tre delstater i landet bort all skatt på filmen för att uppmärksamma och främja kvinnors rättigheter i landet.

6. Moneyball

Billy Beane (Brad Pitt) är en före detta basebollspelare som misslyckats med sin karriär. Tillsammans med ekonomistudenten Peter Brand (Jonah Hill) börjar de bygga ett underdoglag med hjälp av statistik. Filmen nominerades till sex Oscars och den riktiga Billy Beane sägs vara nöjd med filmen. Men filmen har också fått kritik för vara lite väl mycket Hollywood.