TV.

2015-03-31 16:17
Tv-serievärlden vimlar av kostymdramer – vi listar några av de bästa.
Tv-serievärlden vimlar av kostymdramer – vi listar några av de bästa.

12 serier som (kanske) kan lindra Downton-saknaden

Downton abbey går med sin sjätte säsong mot sitt slut. Vi som inte kan få nog av korsetter, pampiga gods och en svunnen tid som känns så mycket mer romantisk är vår egen får hitta tröst i andra tv-serier som lever upp till våra krav på het romantik och vackra klänningar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En darrning av sorg och fasa gick genom världen då det nyligen meddelades att det inte blir något mer Downton abbey. Nästa säsong, den sjätte, blir den sista.

Ska vi aldrig mer få utbrista i ett ”stackars Edith!”? Aldrig mer få höra Dowager Countess of Grantham med höjda ögonbryn leverera en perfekt oneliner på det där sättet som bara Maggie Smith kan? Har vi för sista gången sett Carsons sopborsteliknande ögonbryn darra av förnärmelse när någon föreslår att modernisera Downton?!

Men å andra sidan: nästa säsong blir den sista där vi slipper tjatet med Anna och Bates. I fängelse? Inte i fängelse? Skyldig till mord? Inte skyldig till mord? Och för guds skull, ska det krävas en serieavslutning för att Mary ska välja vilken av friarna hon vill ha?

Trots detta kommer Downton abbey lämna ett förfärligt tomrum efter sig. Det gäller att förbereda sig på detta! För alla oss fans av drama som inte utspelar sig i vår trista samtid, får vi leta i arkiven efter vår kostymdrame-fix. Med fördel väljs en tv-serie istället för film, så det roliga inte tar slut för fort. Här är en – utan att påstå att den på långa vägar är komplett – guide till några av de bästa kostymdrameserierna!

 

Klädporr

Mr Selfridge
Tidsperiod: 1910-tal
Plats: London

Det nyps i sidentyg, korsetter dras åt och enorma kvarnhjulshattar placeras på avancerade håruppsättningar i den här gottiga serien som följer mr Selfridge och hur han bygger sitt varuhus Selfridges. Genom det unga oskyldiga butiksbiträdet Agnes ögon ser vi hur det moderna konsumtionssamhället växer fram. Välskriven och perfekt (över-)spelad.

Mr Selfridge.
Mr Selfridge.

Brideshead Revisited
Tidsperiod: 1922 och fram till 40-talet.
Plats: Oxford, Venedig men framför allt mäktiga godset Brideshead.

Klassiker från 80-talet som av många anses vara det bästa kostymdramat någonsin. Vissa ser Brideshead bara för att få njuta av den manliga skönheten: Anthony Edwards och Jeremy Irons som bär upp de kanske snyggaste kostymerna för män, någonsin. Linnekostym, teddybjörn och dekadent champagne-picknick – check.

Brideshead Revisited.
Brideshead Revisited.

Peaky Blinders
Tidsperiod: 1920-tal
Plats: Birmingham.

Gangsterdrama med rått våld och het kärlek, allt vansinnigt snyggt filmat till tonerna av Nick Cave. Visa mig den hipster som inte dreglar vid åsynen av Peaky Blinders-medlemmarnas outfits med sina klockkedjor, runda kragar och perfekt sittande västar, allt modellerat efter arkivbilder på 20-talets verkliga Birmingham-värstingar.

Peaky Blinders.
Peaky Blinders.


 

Kvinnor på jobbet

Bomb Girls
Tidsperiod: 40-tal
Plats: Kanada

En kanadensisk andra världskriget-såpa! Vi känner alla till hur kvinnor fick rycka in i tidigare strikt manliga yrken under kriget. Bomb Girls handlar om en fabrik där bomber tillverkas, där en rad olika härliga tjejor jobbar: rikemansflickan som längtar efter ett hederligt arbete! Blyga flickan som rymt från religiös familj! Den i hemlighet lesbiska tjejen med den tuffa ytan! Vampen som får missbildat ansikte efter en olycka i fabriken! Lätt-tittat och härligt.

Bomb Girls.
Bomb Girls.

The Hour
Tidsperiod: 1956
Plats: London

Om ett fiktivt nystartat nyhetsprogram i England med en cast som är nästan för bra – Romola Garai, Dominic West (The Wire) och inte minst min personliga favorit Anna Chancellor (Stolthet och Fördom). Spioner, världspolitik, maktkamp och smussligt sex – oavbrutet spännande!

The Hour.
The Hour.

Call the midwife
Tidsperiod: 1950–1960-tal
Plats: East End i London

Den söta Jenny lämnar sitt skyddade liv för att fly undan en hjärtesorg. Hon kommer till Londons fattiga stadsdel East End för att cykla på kullersten, bo med nunnor och jobba som barnmorska. Trots armod och smuts hittar hon både kärlek och glädje – så klart! Ett hjärtevarmt drama i långsamt tempo.

Call the midwife.
Call the midwife.

 

Mordmysterier

Grantchester
Tidsperiod: Tidigt 50-tal
Plats: Engelsk landsbygd

En ny men extremt trevlig bekantskap är den unge Sydney som vi hittar i idylliska engelska byn Grantchester. Denne unge vackre pastor med sina skarpa kindben och ostyriga lockar i färgen ”strawberry blonde” är hyvens och rättskaffens men både röker, dricker, ligger med soulsångerskor och räfsar hö i små tunna linnen lika väl som han håller medmänskliga predikningar. Dessutom har han oturen att oavbrutet träffa på lik!

Grantchester.
Grantchester.

Bletchley Circle
Tidsperiod: 50-tal
Plats: London

Ett gäng kvinnliga före detta kodknäckare från Bletchley Park lever efter andra världskrigets slut vanliga liv med sina mer eller mindre snälla/ovetande män. Men då en seriemördare börjar härja teamar de upp och bestämmer sig för att sätta fast förbrytaren med sina enastående talanger i matematisk och logiskt tänkande.

Miss Fisher’s Murder Mysteries
Tidsperiod: 1920-tal
Plats: Sydney

Australiensiskan miss Fisher i sin blanka, perfekta mörka page och oklanderliga klädstil ligger runt, dansar Charleston och löser mordmysterier med samma expertis. Miss Fisher är en otroligt cool ny bekantskap och serien är lätt beroendeframkallande.

Miss Fisher’s Murder Mysteries.
Miss Fisher’s Murder Mysteries.

 

Bokklassiker

Förnuft och Känsla
Tidsperiod: 1810-talet
Plats: Lantliga Devonshire samt London

Efter Jane Austen-klassikern! Miniserien, inte filmen av Ang Lee med Emma Thompson, Kate Winslet och Hugh Grant. För den har ni ju sett, annars skulle ni inte ens läsa så här långt i texten. Vad många inte vet är att den här alldeles förträffliga serien är snudd på lika bra som filmen, på ett lite annat sätt! Med ingen annan än Dan Stevens (Downton abbeys Matthew) i en av rollerna.

Emma
Tidsperiod: 1815
Plats: Byn Hartfield i engelska Surrey

En till Jane Austen. En lite undangömd miniserie där charmiga matchmakaren Emma spelas av kostymisarnas skådisfavorit Romola Garai, tillsammans med Jonny Lee Miller. Den här serien är faktiskt bättre än filmen, där Gwyneth Paltrow är Emma.

North & South
Tidsperiod: 1850-tal
Plats: Påhittade industristaden Milton i norra England

Underbar miniserie som bygger på romanen med samma namn av Elizabeth Gaskell, inte 80-talets smöriga serie om amerikanska inbördeskriget med Patrick Swayze. Nej här snackar vi klasskamp, lungsjukdom, engelskt industrisamhälle och en oerhört romantisk kärlekshistoria som involverar idealistiskt strongt fruntimmer och en man som är rent Mr Darcy:esque när det kommer till svårhet och mörka blickar som döljer ett bultande hjärta. Kostymdramaperfektion!