Krönika. Rasmus Fleischer.

2021-06-02 13:45
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Vad händer om det blir revolt i Taiwan?

Det finns goda skäl att följa vad som puttrar bland vanliga människor på denna strategiska punkt i världskapitalismen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Hela världen hålls samman av små, små kiselbaserade komponenter från Taiwan. De finns i snart sagt varje telefon, i allt från bilar till sjukvårdsutrustning. Att anlägga en ny halvledarfabrik är ofattbart dyrt och tar åtskilliga år. För en globaliserad kapitalism var det därför rationellt att koncentrera produktionen till ett fåtal gigantiska anläggningar. Sålunda fick en ö med 24 miljoner invånare en nyckelroll i att förse världen med digital hårdvara, just-in-time. Skulle produktionen i Taiwan slås ut i mer än någon vecka, går det knappast att överskåda de globala följderna. Förra månaden sändes en rysning genom finansmarknaderna när landet drabbades av flera strömavbrott, trots att halvledarfabrikerna kunde hållas igång.

Taiwans energiförsörjning bygger på import av kol och naturgas. Förbränningen bidrar till att höja den ocean som omgärdar ön. Om en generation kommer havet troligen ha slukat vissa av industriområdena. Redan nu märks klimatförändringarna i form av mer frekvent extremväder. Vi kan dra oss till minnes hur översvämningar i Thailand för tio år sedan ledde till en global brist på hårddiskar och höjda kostnader för att lagra data.

Detsamma kan hända i Taiwan, fast med betydligt större konsekvenser. Nu råder torka på Taiwan, enligt regeringen ”den värsta någonsin”. Tyfonerna avstår allt oftare från att släppa sina regnmassor på ön. Vattenreserverna krymper och konstbevattning stängs av, till förmån för halvledarfabrikerna som inte bara törstar el utan även vatten. 

Vid kommande vattenransoneringar lär det än en gång bli vanliga taiwaneser som får stå tillbaka. Precis som det var hushållen som blev utan el i maj, för att hålla fabrikerna i gång. Samtidigt märks impulser från proteströrelsen i Hongkong. Det är inte alls otänkbart att en folklig revolt – någonting liknande de gula västarna i Frankrike – flammar upp i Taiwan. Det finns goda skäl att följa vad som puttrar bland vanliga människor på denna strategiska punkt i världskapitalismen. 

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Rasmus Fleischer
Rasmus Fleischer 

Rasmus Fleischer är ekonomihistoriker och ETC:s expert på den digitala utvecklingen.