Krönika. Christoffer Röstlund Jonsson.

2020-12-26 12:10
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Tjockisar med maskingevär är inget att skratta åt

Skrattet fastnar i halsen när konspirationsgalenskap kombineras med ett halvautomatiskt gevär.

Färgsprakande hawaiiskjortor. Tecknade gröna grodor. Prydliga Fred Perry-kläder. Okej-tecken med händerna. Ordvitsar om igloos och party som blir svårförklarade kodord.

Ja, det är så barnsligt enkelt att vid första anblick skratta åt dårskapet som pågår i USA. Skaka på huvudet och fnissa ”ja de är tokiga de där amerikanerna, helt tossiga”. Man ser männen, japp tusen sinom tusen män, marschera med fåniga flaggor, skrikandes inavlade slagord. De är fula. De är oftast feta. De har alldeles för små och snabba solglasögon. De tror på Gud. De tror på att rymdödlor och judar och pedofiler och satanister kontrollera världen. Skrattretande.

Bara en sådan sak att gänget Proud Boys, en samling rultiga skäggnunor och källaronanister, grundades av Gavin McInnes, som också startade hipstermagasinet Vice. Från början mest kända för att recensera knark och porr och människors klädstilar. Ironin liksom, från fuck alla regler till sieg heil. Löjeväckande.

Och namnen. Proud Boys, stolta gossar, kombinerat med stark aura av att fortfarande bo hemma och låta mamma tvätta åt en. Boogaloo Bois? Jösses Amalia. Gapflabb.

Japp, jag raljerar rätt rått. För ni fattar att slutpoängen är: skrattet fastnar i halsen. Det gör ofta det när manlig konspirationsgalenskap kombineras med gränslöshet, grovt vålds­kapital, skyddsväst och ett AR-15 halvautomatiskt gevär. Den växande amerikanska högerextrema rörelsen, i ständig mutation, har redan dragit blod, skördat dödsoffer. Vad händer när alla de här olika organiserade stollarna i januari slår ihop sina vit makt-påsar för att hålla den största beväpnade demonstrationen någonsin i USA:s huvudstad? Läs Lisa Bjurwalds reportage i det här numret om du trodde att Trumps valförlust var början på slutet för mörkret.

Och ha i åtanke att brunkonservativa och högerextrema världen över blickar mot USA för inspiration. Kan jänkarna så kan vi, tänker maktsugna européer om de aggressiva nationalisterna, både de i hawaiiskjortor på gatan och de som bär kostym och är folkvalda på flådiga kontor. Också här i Sverige, där politiker och debattörer sedan åratal matar mantrat om att den riktiga faran, det är antifascister. Jahapp.

PRENUMERERA PÅ ETC NYHETSMAGASIN

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.