Krönika. Kawa Zolfagary.

2016-12-27 18:45

Skål för skitåret 2016 och för alla skitår som komma skall

Jag tycker det är dags att vi slutar fokusera så mycket på dagsaktuella problem och börjar arbeta mot att lösa större och mer långsiktiga frågor.

För många så är 2016 det värsta året på länge, åtminstone ur ett politiskt perspektiv. Ska man börja lista förlusterna och motgångarna så är det nästan svårt att veta exakt var man ska börja. Det är allt ifrån ett pågående folkmord i Syrien till att Donald Trump blir nästa president i USA. I stunder som dessa kan det hjälpa att ta ett par steg bakåt och inse att 2016 inte på något sätt var unikt. Världen har varit skit väldigt länge och kommer antagligen vara det ett bra tag till.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Även för någon i min ålder är det inte svårt att hitta exempel på fler usla år. Till exempel minns jag två mandatperioder med George W Bush som president, bara det är väldigt svårt att klå. Vi har också ett antal krig i närtid, att användningen av tortyr blev allt mer utbrett bland demokratier och några rejäla finanskriser under bältet. Det är inte bara 2016 som är skit, det är hela 2000-talet hittills.

Nu kanske ni tänker att det här är en deppig text som ska sänka er ytterligare. Men faktum är att jag hoppas på precis motsatt effekt. Jag tycker det är dags att vi slutar fokusera så mycket på dagsaktuella problem och börjar arbeta mot att lösa större och mer långsiktiga frågor.

Vi har så lätt för att grotta ner oss i det dagliga flödet av nederlag och bakslag. Varje dag är det någon politiker som säger något rasistiskt eller sexistiskt. Varje dag är det en hemsk händelse någonstans på planeten. Varje dag känns som ett steg närmare världens undergång.

Men så är det inte. Vi har varit i långt värre situationer och vi har tagit oss uppåt och framåt igen. Det där större perspektivet är det som räddat mig från politisk depression. 

Det finns några enkla knep för att inte hamna i ”Det går åt helvete”-träsket. Trappa ner närvaron i sociala medier. Du måste inte läsa precis alla viktiga artiklar och nyheter. Du behöver inte hålla dig ajour på Twitter konstant. Du överlever utan den stressiga tillvaron där, faktum är att du antagligen mår bättre av att inte hålla dig ständigt uppkopplad.

Läs böcker och se dokumentärer om historiska kriser och katastrofer. Det finns en hel del i backspegeln som kan hjälpa oss framåt. Efter Kalle Ankas jul kan du samla släkten och se på Adam Curtis nya dokumentär Hypernormalisation. Han förklarar på ett pedagogiskt sätt hur någon som Trump kan lyckas nå politisk framgång, och vilken roll sociala medier och visionslösa politiker har i detta.

Framför allt så behöver du börja arbeta mot ett större mål än det som är dåligt för dagen. Och jag lovar dig, om vi överlevde åtta år med George W Bush så kan vi överleva några år med Trump. 

Skål för skitåret 2016 och för alla skitår som komma skall. En dag kommer vi få skåla för de vackra åren när vår möda äntligen bär frukt.

Plus & Minus

Plus: Blade Runner 2049 har fått sin första trailer och det ser extremt bra ut.

Minus: Minns ni min krönika om prostatit? Antibiotikan hjälpte tyvärr inte.

Kawa Zolfagary
Kawa Zolfagary 

Debattör, pressekreterare för Kommunal och författare till Vita kränkta män. Var fjärde vecka skriver han krönikor i Dagens ETC.