Hoppa till innehållet

Krönika

Clara Lee Lundberg: Plötsligt fattar jag att jag är kvinna

Clara Lee Lundberg

ETC nyhetsmagasin

Det finns ingen teori i världen som kan förändra det faktum att vi som är biologiska kvinnor i hög grad styrs av hormoner, men det behöver inte heller betyda att det är det enda som definierar oss.

Det här är en krönika.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

Det är något hisnande i att prata med en person som levt åttio år på den här jorden. Någon som upplevt omvälvande förändringar och kämpat för rättigheter som man själv tar för givna.

Så var det när jag intervjuade Isabel Allende till det här numret, denna litterära gigant och feminist som slog sig fri från den konservativa, könsstereotypa, överklassmiljö hon föddes i och blev en stridbar journalist och världskänd författare – och även hustru och mor.

Att höra henne reflektera över sitt långa liv i feminismens tjänst fick mig att tänka på mitt eget liv som feminist och kvinna.

Mitt 16-åriga anarkafeministiska jag skulle ha slagit bakut när hon pratar om det ”specifikt kvinnliga” och om att moderskapet är det som främst definierar oss som kvinnor. Men idag tycker jag mer att det är spännande att höra hur hon kommit fram till det.

Det ligger nära till hands att dra slutsatsen att vi blir mer konservativa och mindre revolutionära ju äldre vi blir.

Men det finns något annat där också, något som handlar om att våga ompröva sina sanningar och vara öppen för att dra nya slutsatser.

När hon säger: 

”Under många år sa jag att kvinnor och män är personer i första hand. Men nu när jag är mycket äldre har jag insett: att vara kvinna innebär vissa grundförutsättningar som är så avgörande att de inte går att ignorera – till exempel den biologiska delen.”

Så fattar jag faktiskt precis vad hon menar. Till exempel att man som kvinna förväntas prestera precis som vanligt (och lika bra som sina manliga kollegor) fast man har svår PMS, vidriga menssmärtor, nyligen har gjort en abort, eller kanske befinner sig mitt i klimakteriet. Det finns ingen teori i världen som kan förändra det faktum att vi som är biologiska kvinnor i hög grad styrs av hormoner, men det behöver inte heller betyda att det är det enda som definierar oss. I själva verket är det rätt befriande att erkänna det biologiska i oss, och samtidigt fortsätta kämpa för att få vara ett subjekt som i första hand bedöms utifrån just det, istället för vårt kön.

Trevlig helg och trevlig läsning!

Ämnen i artikeln