Sexspalt. Karina Bäckström.

2017-12-05 18:40

Min vän våldtogs – hur kan hon få hjälp?

”Hon säger att hon absolut inte vill göra en anmälan och därför inte heller bett om hjälp.” Karina Bäckström svarar.

En nära vän till mig var för ungefär ett år sedan med om en våldtäkt. Det var en gemensam bekant till oss båda, och det var verkligen inte någonting varken jag eller min vän hade kunnat ana. Hon ville inte göra en anmälan, hon var rädd att inte bli trodd, hon orkade inte ta sig till polisen och vara tvungen att gå igenom det igen. Jag tror också att hon hoppades att hon bara skulle kunna glömma det.

Jag märker nu att hon bara mår sämre och sämre. Hon har liksom tappat livslusten, vill inte följa med på saker, är ledsen och rädd nästan hela tiden.

Jag sover ofta över hos henne för att hon inte klarar av att vara själv. Jag känner att jag inte kan hjälpa henne fast jag försöker. Hon är livrädd, vaknar ofta skrikande och har svårt att sova. Jag kan inte så mycket om sådant här, men hon verkar ha rejäla ångestattacker där hon är svår att lugna.

När vi pratar om det säger hon att hon får bilder i huvudet och ser hela händelsen om och om igen i huvudet. Det låter verkligen förfärligt och jag vill så gärna hjälpa henne. Hon säger att hon absolut inte vill göra en anmälan och därför inte heller bett om hjälp. Måste man anmäla för att få hjälp?

 

Svar: Din vän måste inte göra en anmälan för att få hjälp! Dessa två saker har inte alls med varandra att göra och samtal med kurator eller liknande får man oavsett om det är anmält eller ej.

Jag förstår verkligen din önskan om att hjälpa då det låter som att hon har ett stort lidande. Din vän behöver troligen stöd av någon professionell att bearbeta det som hänt. Det är en för tung börda att ta på dina axlar. Din roll är att vara en vän, inte en terapeut, och bästa sättet att hjälpa henne är nog att stötta henne att söka hjälp.

Det låter som att din vän drabbats av PTSD, posttraumatiskt stresssyndrom. Det är vanligt efter ett trauma och det innefattar bland annat att man drabbas av flashbacks, påträngande minnesbilder man inte kan bli av och blir överdrivet vaksam.

Det finns flera olika behandlingar för PTSD beroende på vilken utbildning terapeuten har. Ofta handlar det om att personen, med hjälp av terapeuten, går igenom händelseförloppet på ett systematiskt sätt och på så sätt bearbetar traumat.

Det är vanligt att kurator eller psykolog på kvinnokliniken arbetar med denna typ av samtal. Ni kan också vända er till er vårdcentral för att efterfråga samtal kring detta.

Om dessa instanser inte är rätt kan de säkert hänvisa er till rätt person.

Karina Bäckström
Karina Bäckström 

Sexolog som svarar på läsarfrågor i Dagens ETC varje vecka.