Krönika. Kristin McMillen.

2020-03-25 19:33
Bild: Faksimil András Burgert/Youtube
Puffetikett
Dagens ETC

Karantänbingo och covidiot – kan du coronakrisens nya ord?

I och med pandemin har många ord och kulturella fenomen sett dagens ljus. Här är listan över de mest kreativa nytillskotten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Superspridare, social distansering och flockimmunitet. Under de gångna veckorna har många nya uttryck letat sig in i svenskarnas vokabulär. I och med pandemin har många kulturella fenomen sett dagens ljus – och givit upphov till kreativa uttryck. En glädjekälla i mörkret för oss språkälskare.

Här är mina personliga favoriter bland coronaorden.

1. Karantänbingo

Finns i många varianter. Vissa fokuserar på att fylla rutnätet med saker som kan förväntas hända under isolering med småbarn: ”Stukar foten p.g.a legobit”, ”någon gråter”, ”bråk om skärmtid”. Förväntad tid för full bingorad: Ca 20 minuter?

Andra varianter av karantänbingo fokuserar på hushållssysslor att bocka av: ”putsa fönster”, para ihop omaka strumpor”. Min personliga favorit är digitalt mötesbingo med akut relaterbara rutor som ”Hallå, hallå?”, ”Ledsen, jag var på mute” och ”Kan alla se min skärm?”.

2. Coronad/coronad

Något som blivit inställt på grund av pandemin.

"Tyvärr. Konserten blev coronad".

3. Covidiot

Sammansättning av orden covid-19 och idiot. Används med fördel om personer som envist ignorerar myndigheternas uppmaningar om hygien och social distansering.

”Seriöst, ska du verkligen åka till Åre i påsk? Var inte en sån covidiot!”.

Ordet fungerar även på människor som sprider lögner om pandemin eller hamstrande egoister.

”Ser du killen som snattar handsprit därborta vid sjukhustoaletten? Vilken covidiot.”

4. Corona-GW

Mycket starkt smeknamn på den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke. Professorn har i och med sina mysdryga expertutlåtanden under coronakrisen fått många tv-tittare utbrista ”nya Leif GW!”.

Likheter: En dräpande ton mot journalister, vana att ofta ta av och på sina glasögon, samt en lågintensiv ”håll käft, jag har faktiskt rätt”-aura.

5. Karanträning

Träning i karantän under hashtag #quarantraining/#karanträning blev snabbt en trend i sociala medier, särskilt på ökänt hälsohetsande Instagram. Inte sällan visas exempel på svettiga övningar som kan göras med hjälp av toalettpappersrullar.

Magasinet Gripped tipsar också om underkategorin ”quaranclimbing”, där isolerade klättrare bestiger alltifrån bokhyllesystem till köksluckor. Obs, säkring krävs.

6. Boomer remover

Väldigt oympatiskt smeknamn på coronaviruset som trendade på Twitter i mitten av mars. Refererar till att pandemin hittills främst drabbat personer över 60 (generation ”boomers” är de som föddes 1946-1964).

7. Smittskyddsbae

”Smitta mig, smittskyddsbae!” skrev roliga instagrammaren @gokidgo om den franska epidemiologen Eric D'ortenzio i en lång jämförelse av snyggheten hos olika länders coronaexperter.

Påtagligt många röster har också höjts om Sveriges stadsepidemiolog Anders Tegnell och hans sexuella dragningskraft.

”Svinhet”. ”Han är som Robert Pattinson fast 60”. ”Definitionen av storkukslugn” är några av de överhettade kommentarerna som florerat. Grattis Anders.

8. Coronahälsning/lufthälsning

Har på många håll i världen ersatt både handskakning, kindpuss och kram. Mest vedertagen är ”the Wuhan shake”, där man först möter varandras insidor på högerfoten, och sedan insidorna på vänsterfoten. Andra spridda varianter är nickning, bugning eller en armbågsstöt.

”Det nya är att lufthälsa med varandra” rapporterade Nyheter24, varpå Språktidningen snabbt valde ”lufthälsning” till veckans nyord.

9. Coronaterrorist/covid-rebell

Person som har virussymptom men vägrar att isolera sig, och istället går runt och hostar på folk. Skärpning genast alla pandemipuckon så att vi slipper införa diktatur.

10. Coronials/Quaranteens

Karantänknullas det nu jorden runt? Kommer självisoleringen leda till en baby boom? Efter generationerna kallade xennials, millenials och så vidare har vi snart en ny kull att vänta.

Coronials blir namnet på barn som alstrats under pandemin. I tonåren kommer de självklart att kallas the quaranteens.

11. Bunkringshunk

Ännu ej etablerat uttryck för män på Tinder som poserar bakom lockande högar av toalettpapper. Ja de finns. Det har även rapporterats om killar som raggar på stan genom att visa upp sin rikedom av handsprit.

”Det verkar finns ett intimt samband mellan kåthet, kärlek och katastrof”, noterar frilansjournalisten Clara Lee Lundberg i en krönika på nätmagasinet Frihet.

12. Quarantunes/Coronalåtar

Låtar som skrivs under karantän eller på covid19-tema. Exempelvis har U2-sångaren Bono skrivit ”Let your love be known” och tillägnat den pandemins offer. Många rappare har också bidragit med nyskapade rader under hashtagen #covidfreestylechallange.

Tips! Corona rimmar på både ”förvåna” och ”swedish krona”. Passa genast micken till svenska covidkonstnärer.

13. Dry Quarantini

Namn på den isolerades självklara cocktailfavorit. Recept: 5 cl torr gin, 0,5 cl vermouth, is. Spetsas med olivspad och ångest för framtiden. Skål?