Krönika. Martin Halldin.

2014-09-25 09:12

ETC startar ett nytt förlag!

Nu är det dags att presentera en rolig nyhet: Denna vecka startar nämligen Bokförlaget ETC, ett bolag i ETC-koncernen som kommer att fokusera på att ge ut ny litteratur.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Skillnaden från tidigare – vi har ju givit ut böcker under många år – är att det för första gången kommer att göras genom ett eget förlag, vilket skapar den samordning och det fokus som kanske tidigare har saknats. Det innebär också att verksamheten kommer växa påtagligt och att utgivningen kommer breddas. Målsättningen är att förlaget blir en märkbar och självklar aktör i Boksverige. 

Men varför starta ett förlag i dagsläget? Är vi inte kloka?! Som alla vet står ju bokbranschen inför stora utmaningar, med fallande intäkter, kris i handeln, stora företag som tar kontroll över alla delar av produktions- och distributionskedjan och affärsmodeller där mindre aktörer slås ut genom bland annat prispress. 

Ja. Just därför gör vi det här. 

ETC har aldrig följt strömmen. När andra lagt ner tidningar har vi startat nya. När ingen trodde på förnybar energi satte vi upp solpaneler. Och när bokbranschen krisar satsar vi på litteratur. Vi vågar ta steget för att vi vet att det vi gör är en välbehövlig vitamin-injektion i en bransch med behov av ny energi och nya tankar och visioner.

ETC är dessutom ett starkt varumärke som för många signalerar en önskan om en bättre, mer humanistisk och grön värld. Och det kommer vi givetvis ta fasta på även i bokförlagets verksamhet. 

Men ingen människa är en ö, och förlag är inte heller några isolerade entiteter. Vi kommer därför bjuda in andra oberoende förlag till samarbete för att tillsammans med dem skapa nya affärs- och distributionsmodeller som utmanar oligopolets dominanter. I en osäker bransch stadd i förändring behövs det mer uppfinningsrikedom och fler idéer.

Välkommen att följa med oss på den här resan! Du kan läsa mer om förlaget på dess hemsida: bokforlaget.etc.se. Och tveka inte att höra av dig om du har idéer eller frågor. 

Veckans bästa

• Att få träffa ETC-läsare på Bokmässan i Göteborg. Kom gärna förbi vår monter, B05:62, om du är där.

Veckans sämsta

• Att jag inte är i London och ser någon av Kate Bushs konserter eftersom jag inte fick någon biljett.