Krönika. Jenny Damberg.

2017-10-16 18:00

En överklassgrej när kvinnor berättar för andra kvinnor hur de ska sköta sitt liv

För mycket medialt utrymme ges till en låtsad överklasstillvaro.

En morgon när jag slog på tv:n var Emilia de Poret där och tipsade om hur man bäst plockar ihop en semestergarderob. Emilia de Poret är en adlig livsstilsentreprenör och arvtagerska, som efter en påkostad men kort karriär som popartist retirerat till mer pålitlig rikingkarriär: Att ge andra kvinnor råd.

Å ena sidan har hon naturligtvis de perfekta förutsättningarna för att gå till botten med frågan. Hur ska semestergarderoben se ut? Det kräver sin kvinna, med både tid och pengar, för att besvaras.

Å andra sidan. Vad är egentligen problemet?


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Mansplaining skär genom alla samhällslager. När kvinnor berättar för andra kvinnor hur de ska sköta sitt liv är det till stor del en överklassgrej. Jag tänkte på det när Magdalena Ribbing nyligen gick bort. Jag saknar redan hennes rediga, och roliga, röst. Hon var välformulerad och vettig. Men hon var också väldigt typisk expert, uppvuxen i en adlig familj där goda råd var en profession.

Magdalena Ribbings styvfarmoder Gerd Ribbing var sin tids ledande etikettexpert. 1949 gav hon ut den bästsäljande handboken ”Sätt och vett”, som instruerade aspirerande unga damer. De fick lära sig att gå på cocktailparty (bara le, så ordnar det sig), servera på herrmiddag (bättre att inte sätta sig själv vid bordet) och att låta sig bli bjudna på restaurang (mannen sköter alla beställningar och ”hon är idel tacksamhet och belåtenhet med vad som serveras och anmärker inte under några omständigheter på mat, vin eller servering”).

Råden är antikvariska, men i grund och botten är skillnaden inte så stor mot i dag. Den media och de böcker som riktar sig till kvinnor handlar inte om att göra något som ger pengar, utan om att konsumera. Det är svårt att förstå när man faktiskt ska hinna jobba med tanke på hur mycket annat som kräver uppmärksamhet: Utseende, hem, kost, inre frid, omvärlden.

Även det sistnämnda är ett engagemang som till stor del hanteras genom ”korrekt” konsumtion. Regelverket för denna är lika labyrintiskt som någon instruktion från Skatteverket. Det är fullt möjligt att, som Emilia de Poret igen, göra en stor sak av att man aldrig skulle slänga textilier i soporna, för att i nästa andetag ”erkänna” att man köpte ett par Dior-skor senast man var i Paris. Som om ett par trasiga strumpor förvandlade till fjärrvärme skulle kunna orsaka världen större skada än en flygresa.

Säker stil, Emilia de Poret och Ebba Kleberg von Sydows gemensamma plattform för böcker, podd, med mera, är en affärsmässig verksamhet. Förutsättningarna och metoderna för det är i mina ögon mer intressanta än de råd verksamheten bygger på. Men det är ju jag, vars semestergarderob inskränker sig till några hopknycklade plagg innerst i pyjamaslådan.

När det gäller den större kvinnomarknaden har de givetvis gjort en korrekt analys. Livsstilssråd vinner över tips för hur man tjänar sin första miljon. Det handlar om drömmar, inte om det liv man faktiskt lever. Drömmar har sin plats, givet hur allt ser ut, och som kvinna i ett patriarkat kan det verkligen vara rationellt att investera i sitt utseende i stället för på börsen.

Men ändå. Jag kan inte låta bli att önska att inte så mycket medialt utrymme gick åt till en låtsad överklasstillvaro. Att andra experter fick komma till tals, och att andra frågor ställdes. Hur får man pengarna att räcka till i slutet av månaden? Måste man verkligen bry sig om något mer än att hålla sig någorlunda hel, ren och mätt och att försöka få sova en tredjedel av dygnet?

Plus & minus

Plus: Brittiska Jack Monroe skriver otroligt bra om fattigdom, samt lagar mat på en tajt budget, samt utgör därigenom en sällsynt ljuspunkt på Twitter: Twitter.com/BootstrapCook

Minus: Vill ge dagens ris till Herman Lindqvist som borstade av smulorna från sitt frukostbord över mitt sällskap i förra veckan. Saknade Magdalena Ribbing intensivt där och då.

Jenny Damberg
Jenny Damberg 

Författare, journalist och krönikör i Dagens ETC.