Krönika. Anna-Maria Carnhede.

2015-07-21 15:30
#räknaryggar. Så här ser bokhyllan hos Dagens ETC:s nyhetschef Anna-Maria Carnhede ut.
#räknaryggar. Så här ser bokhyllan hos Dagens ETC:s nyhetschef Anna-Maria Carnhede ut.

Dags att både dunka och räkna ryggar

Varför tipsar så många män enbart om böcker skrivna av andra män? Varför läser kvinnor all litteratur, medan män väljer bort den som skrivits av kvinnor? Visa mig din bokhylla så ska jag säga dig hur jämställd du är, skriver Anna-Maria Carnhede som uppmanar alla att börja räkna ryggar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

I dag går jag på semester. Snart ska jag således logga ut från alla mejlprogram, pausa mina konton på sociala medier och enbart hänge mig åt sommaren. Men först vill jag dela med mig av en bittersur lista över saker som stör mig. Den lyder:

1. Feministmän som kulturtipsar om andra män.

2. Feministmän som kulturtipsar om, säg, fyra män och en kvinna (Joni Mitchel om det är musik det gäller och Joan Didion/Alice Munro/Joyce Carol Oates om det är litteratur).

3. Övriga män som kulturtipsar om andra män.

4. Övriga män som kulturtipsar om, säg, fyra män och en kvinna (Joni Mitchel om det är musik det gäller och Joan Didion/Alice Munro/Joyce Carol Oates om det är litteratur).

Kalla mig gärna bitter. Men säg för guds inte att jag överdriver. Er tvivlare skulle jag vilja ge ett tips: börja räkna. Jag har i flera år ägnat mig åt denna plågsamma sysselsättning och funnit ett om än inte revolutionerande så sorgligt svar: Män läser (nästan) bara män medan kvinnor läser litteratur skriven av båda könen.

Jag är självklart inte först med denna upptäckt. I själva verket är det en sanning som det till och med har forskats på.

Vad som gör att jag fortsätter att irritera mig är att detta könsseparatistiska förhållningssätt till litteratur utgör normen även i min, hyfsat feministiska umgängeskrets.

Jag tipsar glatt vänner och bekanta om det bästa med själva livet: litteratur. Alldeles oavsett om upphovspersonen anser sig vara kvinna, man eller hen.

Men ju fler gånger en manlig frilans hör av sig med en lista av recensionböcker enbart skrivna av män, ju fler gånger jag ögnar igenom en manlig vän eller bekants bokhyllerad för att konstatera att snubben har valt bort nära hälften av världslitteraturen på grund av kön, ju fler gånger jag tvingas lyssna till en manlig feminist som bara namedroppar manliga vänsterskribenter, desto mörkare och starkare växer sig mitt motstånd.

Jag tänker då att jag ska sluta försvara Knausgård och envist, trots hans idiotiska uttalanden, hävda att han är ett litterärt geni.

Jag ska sluta ge bort Roland Paulsens Arbetssamhället till alla jag känner i min vilja att förändra världen. Istället tänker jag slå in Nina Björks lika subversiva Lyckliga i alla sina dagar i ett grällt rosa presentpapper. Eller varför inte Linn Spross?

Jag ska sluta tvångslida mig igenom Prousts På spaning efter en den tid som flytt och öppet stå för att jag misslyckats att läsa fler än tre sidor i sträck utan att somna. Jag ska istället göra som männen och läsa könsseparatistiskt.

Jag ska enbart namedroppa genier som Jelinek, Lugn, Carson och Duras.

Men så ringde 2015 och berättade för mig att det inte är mitt beteende som är rubbat, utan männens. Att hjärnan mår bättre av att vidgas.

Hur många män och kvinnor som ryms i min bokhylla? Nåja, riktigt jämställd är den inte. 375 kvinnor och 314 män slutade räknaren på. Om vi ser till kulturell och geografisk spridning ser representationen betydligt värre ut.

Posta bilder på din bokhylla under hashtagen #räknaryggar på Instagram, Twitter och Facebook.

Anna-Maria Carnhede
Anna-Maria Carnhede 

Kulturredaktör på Dagens ETC.