Hoppa till innehållet

Kommentar

Rebecka Bohlin: Vi behöver se när utvecklingen vänder rätt

ETC nyhetsmagasin.

Under 2022 besökte vi många platser där människor tar olika steg för att skapa ett hållbart och kulturellt inspirerande samhälle. 2023 kommer vi att fortsätta.

Det här är en kommentar.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

ETC nyhetsmagasin rivstartar året med att besöka Belize, landet som var först ut med att förbjuda bottentrålning och där småskaligt fiske istället visat att fisken återvänder och barriärrevet återhämtar sig. 

Det belyser också kärnan i en omställningsproblematik, att hållbarhet måste handla lika mycket om villkor för människorna som arbetar i verksamheten, så att de inte drabbas negativt av striktare miljöregler. 

Under 2022 besökte vi som tidning många platser där människor tar olika steg för att skapa ett hållbart och kulturellt inspirerande samhälle. 

Jag tänker till exempel på hur den skånska byn Önneköp gick samman och räddade sin lanthandel – och skapade en bygemenskap, hur kulturföreningen Meeting Plays i göteborgsförorten Bikopsgården gör forumspel för att diskutera samtidsfrågor som att Socialtjänsten omhändertar barn och hur människor i Medelpad satte strålkastarljuset på lokala miljöfrågor i valrörelsen, genom en serie aktioner varje dag i tre veckors tid. 

ETC nyhetsmagasin var där.

2023 kommer vi att fortsätta. Vi kommer att berätta om lokal kamp för att rädda skyddsvärd skog och varför den når framgång, människor som hittar alternativa former för att kunna överleva på ekologisk odling, grannar som skapat ett projekt för ett annat sätt att leva tillsammans – och väldigt mycket mer!

Vi behöver inspireras av goda exempel så att vi blir starka tillsammans. Tipsa oss gärna om vad du vill läsa mer om i din tidning!