Hoppa till innehållet

Kommentar

Bilan Osman: Sveriges Radios ledning begår ett allvarligt misstag

Bilan Osman
Förra året publicerades ett upprop från medarbetare på Sveriges Radio som bland annat innehöll vittnesmål om rasism på arbetsplatsen, kritik mot homogena rekryteringar samt önskemål om hur journalistiken kan förbättras. Flera av de som skrev på uppropet har efteråt utsatts för repressalier från ledningen.
Förra året publicerades ett upprop från medarbetare på Sveriges Radio som bland annat innehöll vittnesmål om rasism på arbetsplatsen, kritik mot homogena rekryteringar samt önskemål om hur journalistiken kan förbättras. Flera av de som skrev på uppropet har efteråt utsatts för repressalier från ledningen. Bild: Jessica Gow/TT

Dagens ETC

Jag har nog aldrig varit på en arbetsplats eller redaktion där det inte varit skamligt vitt, skriver Bilan Osman. Alla medier borde applådera drivna medarbetare som försöker påverka till det bättre. Men journalister på Sveriges Radio har istället utsatts för repressalier. Det är att hota själva existens­berättigandet för public service.
Det här är en kommentar.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I fyra delar har medietidningen Journalisten nyligen skrivit ett reportage om uppropet ”Vems SR?”. ­Berättelsen om Sveriges Radio och den tillvaro deras (i förhållande) få icke-vita medarbetare genomgått, är också en ­berättelse om framtiden för public service. Om hur den allmänna och demokratiska journalistiken kanske i praktiken inte är det. Om hur trovärdig­heten påverkas av detta. Vad det gör med unga icke-vita journalists­tudenter som funderar på en framtid på Sveriges Radio?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

Populärt val: 3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser