Hoppa till innehållet

Kultur & Nöje

Kommentar: Aktuellt – därför kan ni inte prata så här om ”afrikanska länder”

Bild: Aliona Melnyk, Faksimil/SVT

Dagens ETC.

Ensidig och fördomsfull bild av en hel världsdel sprids i de största medierna. Karin Elfving om ett skadligt endimensionellt sätt att prata om Afrika.

Det här är en kommentar.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I torsdagens (20/1) sena Aktuellt, 28:40 min in i programmet säger SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström angående Ungern: "Vi ser faktiskt bitvis en misär som påminner om ett afrikanskt land". Jag, och många med mig, häpnar över ett sådant uttalande i en av Sveriges största nyhetsprogram år 2022. Är kunskapsläget verkligen så dåligt på en av Sveriges största nyhetsredaktioner – inte bara om Afrika utan också om vad den här typen av generaliseringar kan ha för effekter?

Tydligen finns anledning att påminna om att den afrikanska kontinenten innehåller 54 olika länder där situationen ser mycket olika ut (också inom länderna) och att den här typen av uttalanden där Afrika reduceras till en måttstock för elände får otroligt negativ påverkan. Det befäster onyanserade föreställningar om Afrika och i längden också de afrikaner eller personer med afrikanskt påbrå som lever i Sverige. Två vanligt förekommande och kolonialt rotade stereotyper är att Afrika enbart är en plats av misär och elände samt att alla afrikanska länder är likadana – ofta hänvisas Afrika till som ett land. Det saknas inte dokumentation och forskning om hur det här påverkar människor. Jag har själv många vänner med afrikanskt ursprung som dagligen möter en rad fördomar. Bilder av en kontinent av misär kopplas inte sällan till idéer om att afrikaner skulle vara bakåtsträvande och ointelligenta. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Första månaden: 68 procent rabatt

Från

Läs en hel månad till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser