800 Dagar

Vill höja klimatskatterna - och dela ut pengarna till invånarna

”Vetenskapen är otvetydig, att sätta ett pris på utsläpp är en av de bästa vägarna framåt. Problemet existerar eftersom politiska ledare har gjort alldeles för lite åt det”, sa Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
”Vetenskapen är otvetydig, att sätta ett pris på utsläpp är en av de bästa vägarna framåt. Problemet existerar eftersom politiska ledare har gjort alldeles för lite åt det”, sa Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Bild: Bild: Chris Donovan/The Canadian Press/AP

Dagens ETC. Nästa år kan Kanada bli först i världen med att dela ut skatteintäkter från utsläpp till sina medborgare.

Så kallad avgift-utdelning har länge förespråkats av Nord­amerikanska klimatgrupper och nu hoppas svenska aktivister att europeiska politiker ska få upp ögonen för modellen.

Beskedet från kanadensiska premiärministern Justin Trudeau kom i tisdags. Från och med nästa år införs en federal koldioxidskatt i de provinser som beskattar sin utsläpp lägre än statens riktlinjer. Den kommer att utformas enligt en metod som kallas avgift-utdelning och innebär att pengarna från skatten delas ut till medborgarna varje månad. Kanada blir första land i världen med att införa systemet, förutsatt att de trilskande provinserna inte höjer skatterna själva.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser