Hoppa till innehållet

800 Dagar

Vill höja klimatskatterna - och dela ut pengarna till invånarna

”Vetenskapen är otvetydig, att sätta ett pris på utsläpp är en av de bästa vägarna framåt. Problemet existerar eftersom politiska ledare har gjort alldeles för lite åt det”, sa Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
”Vetenskapen är otvetydig, att sätta ett pris på utsläpp är en av de bästa vägarna framåt. Problemet existerar eftersom politiska ledare har gjort alldeles för lite åt det”, sa Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Bild: Bild: Chris Donovan/The Canadian Press/AP

Dagens ETC

Nästa år kan Kanada bli först i världen med att dela ut skatteintäkter från utsläpp till sina medborgare. Så kallad avgift-utdelning har länge förespråkats av Nord­amerikanska klimatgrupper och nu hoppas svenska aktivister att europeiska politiker ska få upp ögonen för modellen.

Beskedet från kanadensiska premiärministern Justin Trudeau kom i tisdags. Från och med nästa år införs en federal koldioxidskatt i de provinser som beskattar sin utsläpp lägre än statens riktlinjer. Den kommer att utformas enligt en metod som kallas avgift-utdelning och innebär att pengarna från skatten delas ut till medborgarna varje månad. Kanada blir första land i världen med att införa systemet, förutsatt att de trilskande provinserna inte höjer skatterna själva.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln