Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

”Vattenfalls försäljning av brunkolet kan stoppas på en halvtimme”

Stefan Löfven (S) och miljöminister Åsa Romson (MP) och har hävdat att det inte går att stoppa en försäljning av Vattenfalls kolkraftsverksamhet, vilket inte stämmer, enligt de experter Dagens ETC har pratat med.
Stefan Löfven (S) och miljöminister Åsa Romson (MP) och har hävdat att det inte går att stoppa en försäljning av Vattenfalls kolkraftsverksamhet, vilket inte stämmer, enligt de experter Dagens ETC har pratat med. Bild: Bild: Janerik Henriksson/TT

Dagens ETC.

Att Vattenfalls försäljning av brunkolsverksamheten skulle vara omöjlig att stoppa är inte sant, menar experter som Dagens ETC pratat med. Det går att göra ganska enkelt oavsett de ägardirektiv som är beslutade av riksdagen. – Man behöver i princip bara upprätta ett protokoll om att tillgången inte ska säljas, säger Daniel Stattin, professor vid Uppsala universitet.

Vattenfall vill sälja sin tyska kolkraftsverksamhet till tjeckiska EPH. Inom två månader ska regeringen ge besked om de godkänner affären. Miljöminister Åsa Romson (MP) hävdar att regeringen inte kan stoppa Vattenfalls försäljning på grund av de ägardirektiv som är antagna av riksdagen. Men det stämmer inte, enligt de experter Dagens ETC har pratat med. Det går att ta till bolagsrätt för att stoppa affären.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Första månaden: 68 procent rabatt

Från

Läs en hel månad med superrabatt. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser