800 Dagar

Varnar för konsekvenserna: EU:s frihandelsavtal ett hot mot miljön

Från vänster till höger: Uruguays president Tabare Vazquez, Brasiliens president Jair Bolsonaro, Argentinas president Mauricio Macri och Paraguays president Mario Abdo Benitez, poserar för fotografer vid Mercosur-toppmötet i Santa Fe, Argentina.
Från vänster till höger: Uruguays president Tabare Vazquez, Brasiliens president Jair Bolsonaro, Argentinas president Mauricio Macri och Paraguays president Mario Abdo Benitez, poserar för fotografer vid Mercosur-toppmötet i Santa Fe, Argentina. Bild: Bild: Gustavo Garello/TT

Dagens ETC. Tullfri import av bildelar, vin, kött och choklad kommer att öka utsläppen och skövlingen av skog i Sydamerika. Också urbefolkning och bönder drabbas, enligt en ny rapport av Jordens vänner som varnar för konsekvenserna om avtalet går igenom.

Ett frihandelsavtal mellan EU och Mercosur, som består av Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay, har förhandlats i över 20 år. I juni 2019 nådde parterna en överenskommelse, ett handelsavtal som sett till antal invånare och rivna tullar är EU:s största hittills. Avtalet tar bort tullen för en stor del av handeln mellan parterna, 92 procent av importen för EU och 91 procent av all Mercosurs import. Bland annat varor som bilar och bildelar, IT-varor, vin och annan alkohol, olivolja, choklad och läsk ska bli tullfritt. Det ska också bli enklare för EU-länder att etablera verksamhet i Mercosur-länderna och delta i offentliga upphandlingar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser