Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Konditorn fick nog – så inleddes kampen för svenskt ekosocker

Marcus Callenbrings odling av ekologiska sockerbetor är på 12 hektar och ger drygt 40 ton.
Marcus Callenbrings odling av ekologiska sockerbetor är på 12 hektar och ger drygt 40 ton. Bild: Bild: Izabella Rosengren

Dagens ETC.

Vi i Sverige har länge kunnat köpa både ekologiskt socker och svenskodlat socker. Men det har varit omöjligt att få både och –både ekologiskt och svenskodlat. Till slut fick en av Sveriges mest populära bagare nog. Tillsammans med ett gäng betodlare inleddes kampen för svenskt ekosocker.

Det är få saker som är en sådan fröjd för ett ordningsamt öga som ett svenskt betfält. Det är räta linjer av mörkgrön och mjukt krusig blast så långt ögat når. Inte ens när vinden tar tag i jorden och kastar upp den i ett moln bringas oordning. Det ser ut som om bladen inte rör sig alls utan bara tacksamt ler mot solen ovanför. Nu är sockerbetan en långsamt växande gröda, dessutom är blasten inte särskilt hög, vilket förmodligen bidrar till att det inte är så mycket action i betfältet ens de blåsigaste av dagar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser