Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Utsläpp kan minskas med flytande odlingar

Den solcellsdrivna anläggningen delas upp i två våningsplan med grönsaker på den övre och fiskodling på den nedre
Den solcellsdrivna anläggningen delas upp i två våningsplan med grönsaker på den övre och fiskodling på den nedre Bild: Bild: Forward Thinking Architecture

Dagens ETC.

Matkonsumtionen står för 25 procent av de globala klimatutsläppen. För att uppnå FN:s klimatmål måste utsläppen börja minska före 2020. Nu har en spansk arkitekt utvecklat flytande jordbruksodlingar, som skulle kunna förtöjas utanför kustnära storstäder och på så vis eliminera transportledet. – Det här är inte science fiction, vi har redan varit i kontakt med människor som vill realisera projektet, säger arkitekten Javier Ponce.

Våra folkvalda politiker skryter gärna om att Sverige ligger bra till vad gäller klimatmålen och att utsläppen av växthusgaser minskar. Men enligt Naturvårdsverket baseras dessa beräkningar enbart på boendet och privat resande, inom landets gränser. Om vår dagliga matkonsumtion tas med i beräkningen ökar i själva verket vår klimatpåverkan totalt sett.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt hela hösten

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser