Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Unik fabrik i Malmö ska minska klädindustrins klimatpåverkan

Siptex kan sortera upp till 24 000 ton textilier  per år. Det är en tredjedel av den mängd textil  som vi svenskar slänger årligen. Anläggningen skulle ha invigts i oktober men firandet fick  skjutas upp på grund av ändrade restriktioner.
Siptex kan sortera upp till 24 000 ton textilier per år. Det är en tredjedel av den mängd textil som vi svenskar slänger årligen. Anläggningen skulle ha invigts i oktober men firandet fick skjutas upp på grund av ändrade restriktioner. Bild: Bild: Andreas Offersson

Dagens ETC.

Klädbranschens klimatpåverkan idag är enorm och så långt ifrån cirkulär man kan komma. Förhoppningsvis är detta på väg att ändras med hjälp av en världsunik textilsorteringsmaskin som nyligen invigdes i Malmö. Målet är att bomullsfält ska bli ett minne blott.

För några år sedan besökte jag en av världens största sorteringsanläggningar för textilier utanför Berlin. Den var enorm, stor som 13 fotbollsplaner, och kunde återvinna 350 ton textilier per dag. Det blir cirka 128 000 ton per år. Antalet anställda uppgick till över 700 personer, varav de flesta bestod av äldre kvinnor som sorterade kläderna för hand trots att de ofta var smutsiga och kladdiga. Över ­huvudena hängde kemtvättsliknande tvättpåsar som transporterade plagg över hela fabriken.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser