Hoppa till innehållet

Miljö

Tusentals stoppade brunkolet

I helgen samlades tusentals personer för att protestera mot Vattenfalls brunkolsverksamhet.
I helgen samlades tusentals personer för att protestera mot Vattenfalls brunkolsverksamhet. Bild: Bild: Tim wagner/350.org

Dagens ETC.

Den gångna helgen samlades tusentals personer från hela Europa i tyska Lausitz för att protestera mot Vattenfalls brunkolsverksamhet. Aktionen ledde till bolaget tvingades stänga ned elproduktionen vid sitt kraftverk. Nu hoppas deltagarna att fler ska ansluta sig till klimatkampen. – Vi måste eskalera, vara mer ambitiösa och komma ihåg att vi faktiskt kan vinna mot en fiende som ser väldigt stor ut men som inte är en jätte, säger Tadzio Müller, en av arrangörerna.

Det är idylliskt. De många träden har nyss slagit ut och bladens illgröna vårfärg har ännu inte bytts ut mot sommarens djupgröna. Aktivisterna som har tältplatser runt sjön får njuta av såväl skugga och fläktande vindar som fågelkvitter och kväkande grodor. Lausitz är ett av Tysklands minst tätbefolkade områden, fullt av lövskogar, sjöar och pittoreska byar. Men idyllen är inte total. Det dröjer inte länge på aktionslägret Ende Gelände – ungefär ”vägs ände” – innan näsan känns täppt. En snytning som resulterar i svartare snor än en dag i den skitiga mångmiljonstaden Kairo avslöjar det koldamm som flyger omkring i området.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00