Hoppa till innehållet

Miljö

Trots förbudet – hormonstörande ämnet blir kvar i matbutikerna under flera år

Bild: Shutterstock, Wikimedia (montage)

Dagens ETC

EU-förbudet mot bisfenol A i matförpackningar trädde i kraft i januari. Men det kommer att dröja flera år innan butikshyllorna är fria från det hälsofarliga ämnet.

Framförallt bör konsumenter fortsatt se upp för frukt och grönsaker i konservburk – och störst är riskerna för små barn.

Nu har företaget Bönland, som säljer svenskodlade bönor på burk, beslutat sig för att pausa sin försäljning.

– Det skulle kännas fel att fortsätta, säger vd:n Elias Kvarnbäck.

Kommentera

I takt med att kunskapen om kemikaliers inverkan på vår hälsa och miljö ökar stramas lagstiftningar åt. Ett exempel är de nya reglerna om bisfenol A (BPA), som bland annat sprids till oss via matförpackningar och ingår i en förbudsförordning som började gälla i slutet av januari. 

Ämnet liknar det kvinnliga könshormonet östrogen och kan bland annat påverka immunförsvaret, reproduktionen, barns utveckling och orsaka leverskador.

Eftersom små barn visats vara extra känsliga för kemikalien är det sedan tidigare förbjudet med BPA i vissa barnprodukter såsom nappflaskor och andra dryckeskärl avsedda för barn upp till tre år.

Skärpt sin bedömning

EU-kommissionens beslut att utvidga lagstiftningen till att även omfatta matförpackningar är en konsekvens av att Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, skärpt sin bedömning av hur mycket bisfenol A människor kan få i sig utan risk för hälsan.

Men att en lagstiftning är på plats betyder inte att matkonsumenter kan slappna av. 

I till exempel konservburkar kan ämnet finnas i lacken på burkens insida och fortsätta läcka ut i maten under många år framåt. Orsaken är den långa övergångstiden fram till att förbudet blir skarpt (se fakta). I praktiken kan det därför dröja till en bit in på 2030-talet innan bisfenol A helt fasats ut från matbutikerna.

– För vissa användningar har det visat sig svårt att byta ut BPA och andra farliga bisfenoler. Ett sådant exempel är när konservburkar ska innehålla frukt och grönsaker, säger Sara Babakirad, ämneskoordinator på Livsmedelsverket.

– De långa övergångstiderna syftar till att ge företagen tillräckligt med tid för att ställa om till nya, mer säkra material. Detta för att minska risken att företagen i all hast ställer om till andra ämnen, som kanske inte heller är bra för hälsan, samt minska risken för att livsmedelssäkerheten äventyras eller att livsmedelsförsörjningskedjan störs, fortsätter hon.

Sara Babakirad, ämneskoordinator på Livsmedelsverket. Bild: Pressbild

Märkning saknas

Under tiden som övergångsperioden råder kan konsumenter försöka skydda sig främst genom att undvika konservburkar, plastförpackningar och behållare där ämnet kan förekomma. Det finns dock idag ingen speciell märkning på livsmedelsförpackningar som visar att de är fria från kemikalien, vilket gör det svårare att välja säkra alternativ.

Även personer verksamma inom matindustrin famlar mer eller mindre i blindo, något som Elias Kvarnbäck fått erfara.

Han är vd för Bönland, ett företag som sedan 2023 sålt svenskodlade och ekologiska bönor på burk. Sedan december förra året har produktionen dock stått stilla – och anledningen är just bristen på BPA-fria konservburkar.

Den leverantör som Bönland tidigare anlitade hade presenterat ett intyg på att burkarna var fria från ämnet. Men efter Efsas nya hälsobedömning av BPA ville Elias Kvarnbäck känna sig helt säker, och skickade därför in ett eget labbtest. Det visade att bönburkarna visst innehöll BPA.

– Att leverantören inte fått utslag på sina egna tester som redovisades i intyget berodde på att de hade använt en högre detektionsgräns för BPA än vad labbföretaget Eurofins, som undersökte mitt inskickade prov, gjorde, säger han. 

Elias Kvarnbäck och bönodlaren Tony Åhlund. Bild: Kalle Köster

Har själv dragit ner på burkmat

Att stoppa produktionen kan verka drastiskt eftersom varken burktillverkaren eller Bönland gjort något olagligt. Men att fortsätta kändes inte rätt, förklarar Elias Kvarnbäck – i synnerhet eftersom produkten är ekologisk och bolagets kunder ofta söker efter hållbara och säkra matalternativ.

– Om vi ska ta Efsas nya bedömningar på allvar, och det tycker jag vi ska, så känns det fel att fortsätta, säger han om beslutet att avbryta försäljningen tills vidare.

En lösning vore att gå över till att förpacka bönorna i Tetra recart (en modern kartongförpackning för konserverade livsmedel, reds anm) men någon sådan förädlingsanläggning finns inte i Sverige, konstaterar han.

Tycker du att andra leverantörer och bolag ska göra som ni och ta bort produkter som kan innehålla BPA från marknaden innan industrin har fasat ut och ersatt ämnet?

– Det är förstås svårt för ett bolag som har konserver som huvudprodukt, eftersom det i nuläget inte är så lätt att byta till något annat. Men konservburksindustrin måste ju hitta alternativ, och jag tror det är bra att deras kunder pressar på för att få dem att komma framåt i det arbetet.

Har du själv dragit ner på konservmaten?

– Ja, det har jag gjort, men jag har inte slutat helt. Jag har väl samma uppfattning som Livsmedelsverket, att man inte behöver vara jätteorolig men inte heller äta mat från konservburk här i för stora mängder, säger Elias Kvarnbäck.

  • Bisfenol A (BPA) är ett plastämne som kan finnas i den plastlack som används på insidan av konservburkar och andra livsmedelsförpackningar.
  • Ämnet har kopplats ihop med bland annat autoimmuna sjukdomar, störd reproduktionsförmåga, negativ påverkan på barns utveckling, leverskador samt hjärt- och kärlsjukdomar.
  • Övergångstiden – perioden mellan att lagstiftningen är på plats och ett skarpt förbud – ligger i fallet med BPA och andra farliga bisfenoler i matförpackningar på mellan 12 och 36 månader. Företag har sedan ytterligare 12 månader på sig för att fylla och tillsluta förpackningarna. Hur länge de därefter finns i butik beror på hur länge lagren räcker och hur lång hållbarhetstiden är. I fallet med konservburkar med frukt och grönsaker kan det i värsta fall dröja en bit in på 2030-talet innan ämnet är helt utfasat från butikerna.  
  • Det finns idag ingen lagstadgad märkning som konsumenter kan leta efter för att säkerställa att en förpackning är fri från bisfenol A. Myndigheter och organisationer föreslår att en sådan märkning skulle kunna fungera som en signal till konsumenter, men det kräver en överenskommelse eller reglering som ännu inte finns på plats.

Så kan du som konsument skydda dig

  • Välj färska eller frysta livsmedel istället för konserverade produkter när det är möjligt.
  • Undvik plastförvaringskärl och mikrovågsbehållare som kan innehålla bisfenol A, särskilt hårda plastflaskor och sportflaskor.
  • Välj matförpackningar i plastfri material före plast, exempelvis glas som är fritt från bisfenol A.
  • Använd inte plastkärl av polykarbonat, särskilt inte för barn under tre år (där sådan plast är förbjuden sedan tidigare).

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.