Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Subventioner till fossila bränslen gör det trögare att ställa om

Enligt Internationella energirådet IEA subventioneras fossila bränslen globalt med 3 000–6 000 miljarder kronor årligen. Ofta är det medelklassen som gynnas mest av subventionerna eftersom det är de som har råd att köpa bil.
Enligt Internationella energirådet IEA subventioneras fossila bränslen globalt med 3 000–6 000 miljarder kronor årligen. Ofta är det medelklassen som gynnas mest av subventionerna eftersom det är de som har råd att köpa bil. Bild: Bild: Johan Nilsson/TT

Dagens ETC

Mer än 3 000 miljarder kronor per år. Så mycket subventioneras fossila bränslen globalt medan förnybar elproduktion får nöja sig med hälften. Att minska stödet kan dock vara lättare sagt än gjort.

Det pågår en vurm för grön energi. Inte så konstigt, med tanke på klimatkrisen. Förnybar energi beskrivs som framtiden medan fossilberoende samhällen antas tillhöra dåtiden. Den svenska regeringen har lanserat en klimatpolitisk handlingsplan. Bland annat ska en utredning föreslå ett årtal när fossila drivmedel ska fasas ut. Samtidigt saknas förslag hur omställningen ska lösas för 16 000 heltidslantbrukare, vars verksamhet i många fall är beroende av fossila subventioner.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser