Hoppa till innehållet

800 Dagar

Studenter och forskare: ”Dags att kavla upp ärmarna”

Studenter, lärare och forskare på en rad svenska lärosäten kräver nu att kunskapen om klimathotet ska tas på allvar av institutionerna.” Vi vill att klimatforskningen  ska bli trovärdig att följa genom att lärosätena lever som de lär”
Studenter, lärare och forskare på en rad svenska lärosäten kräver nu att kunskapen om klimathotet ska tas på allvar av institutionerna.” Vi vill att klimatforskningen ska bli trovärdig att följa genom att lärosätena lever som de lär” Bild: Bild: Jenny Svennås-Gillner/SLU

Dagens ETC.

Klimatvetenskap produceras och finansieras på svenska lärosäten. Men klimatomställningen släpar efter. Nu kräver studenter, lärare och forskare en snabb halvering av institutionernas växthusgasutsläpp. ”Precis som industriländer måste halvera sina utsläpp inom fyra år, måste lärosäten göra det”, säger Rosmarie Sundström, initiativtagare till rörelsen Klimatstudenterna.

Svenska forskare bidrar med viktig kunskap till klimatvetenskapen. Samtidigt orsakar universitet och högskolor betydande växthusgasutsläpp. Nu kräver studenter, lärare och forskare på en rad svenska lärosäten att kunskapen om klimathotet ska tas på allvar av institutionerna som producerar kunskapen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser