Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Stora satsningar på fossilgas – trots mål om fossilfritt Sverige

Flera miljöorganisationer är starkt kritiska till planerna på terminalen för flytande fossilgas (liquefied natural gas), som ska byggas i Göteborg. Här syns en terminal för LNG i Maryland, USA.
Flera miljöorganisationer är starkt kritiska till planerna på terminalen för flytande fossilgas (liquefied natural gas), som ska byggas i Göteborg. Här syns en terminal för LNG i Maryland, USA. Bild: Bild: Cliff Owen/AP

Dagens ETC. Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Det är regeringens mål. Men samtidigt bidrar vi till fracking och dessutom görs stora investeringar i infrastruktur för fossilgas – i Göteborg ska en helt ny terminal för flytande fossilgas byggas.

I samband med klimatmötet i Paris för två år sedan gick regeringen ut med en tydlig målsättning – Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Under Social­demokraternas kongress i våras var energi­minister Ibrahim Baylan ännu tydligare med regeringens mål när han sa att Socialdemokraterna vill fasa ut fossilgasen helt och hållet, först i Sverige, sedan i EU.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser