Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Staten tvingas städa upp efter gruvbolag

Krister Fjällstedt och hans arbetskamrater ser till att vattenreningen vid Blaikengruvan fungerar dygnet runt, året om. Utan vattenrening skulle 80–100 ton zink och andra metaller årligen läcka ut till Juktån.
Krister Fjällstedt och hans arbetskamrater ser till att vattenreningen vid Blaikengruvan fungerar dygnet runt, året om. Utan vattenrening skulle 80–100 ton zink och andra metaller årligen läcka ut till Juktån. Bild: Bild: Erland Segerstedt

Dagens ETC

Gruvprojektet Blaiken i Västerbottens inland är en av 2000-talets största svenska miljöskandaler. Saneringen efter de höga nivåer av metallutsläpp som orsakats av gruvbolaget Scanminings kortlivade verksamhet i området har kostat skattebetalarna miljontals kronor. Än i dag pågår ett massivt arbete för att begränsa skadorna på miljön.

När gruvföretaget Scan­mining för drygt tio år sedan fick tillstånd att starta en zinkgruva i södra Lappland sattes taket för metallutsläppen till 500 kilo per år. Sedan har det följt två konkurser och massiva insatser för att i någon mån begränsa utsläppen.

Skulle gruvan lämnas vind för våg skulle det läcka mellan 80 och 100 ton zink till Juktån, ett stort biflöde till Umeälven. Slutnotan för att städa upp efter gruväventyret beräknas till 400 miljoner kronor.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser