Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

5 tips: Så tar du tillvara på maten

Amanda Hellberg och Eveline Johnsson vill få stopp på matsvinnet.
Amanda Hellberg och Eveline Johnsson vill få stopp på matsvinnet. Bild: Bild: Press

Dagens ETC.

Varje år slängs en halv miljon ton mat och dryck i Sverige – helt i onödan. Största syndarna är hushållen. Men kokboken Ta tillvara ger guidning åt de botfärdiga – det gäller bara att ändra synsätt.

Vem har inte hivat den sista potatisen som blev över efter middagen, bara för att slippa se den? Eller ostskalkarna, mjölkslattarna och grönsaker med vissen uppsyn? Med tanke på de tusentals ton livsmedel som slängs varje år är sopsyndarna fortfarande i majoritet, trots klimatrapporter och det uppenbara slöseriet i att inte äta upp maten. Amanda Hellberg, som tillsammans med Eveline Johnsson, gett ut kokboken Ta tillvara, ser flera möjliga orsaker till svinnet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser