Hoppa till innehållet

Fridays for Future

Sista skolstrejken för Greta – men hon fortsätter demonstrera

Greta Thunberg.

Greta Thunberg.

Bild: Tim Aro/TT

Dagens ETC

Idag skolstrejkade Greta Thunberg för sista gången – hon tar nämligen studenten. Men hon kommer fortsätta demonstrera utanför riksdagen. Och många fler med henne.

– Vi går fortfarande åt fel håll. Många brukar säga att det går för långsamt fram. Men det går inte framåt alls, utan det går åt fel håll, säger Filippa Paperin, Fridays for future.

Det började som en stillsam protest utanför riksdagen men har kommit att bli en global rörelse. Skolstrejkerna för klimatet har pågått i 251 veckor och när allting började var Greta Thunberg iklädd regn- och funktionskläder. Idag sken solen och studentmössan var på. 

Dagens demonstration vid Mynttorget i Stockholm blev Greta Thunberg sista skolstrejk. Men både hon och Fridays for future kommer fortsätta demonstrera för klimatet.

”Vi som kan höja våra röster måste göra det. För att kunna driva igenom förändring behöver vi allihop. Jag kommer att fortsätta att protestera på fredagar, även om det tekniskt sett inte är ‘skolstrejk’”, skriver hon på Twitter.

”Vi har helt enkelt inget val än att göra allt vi kan. Kampen har bara börjat”, skriver hon vidare.

Jättenära vän

Alice Gimbro Frisk, 20 år, har skolstrejkat nästan sedan begynnelsen hösten 2018. Hon har rest från Göteborg gör att vara med på fredagens demonstration. 

– Det här är en stor rörelse med jättemånga ungdomar som strejkar varje fredag, men också vuxna som strejkar från sina jobb. Vi kommer fortsätta kämpa för klimatet och så länge det behövs. Just nu finns det inga tecken på att vår roll har spelats ut utan snarare det viktigare än någonsin, säger hon.

Även 20-åriga Filippa Paperin har tagit sig till Mynttorget. Hon lägger all sin fritid på att arbeta inom det som med åren har kommit att bli en global rörelse, Fridays for future.

– Vi går fortfarande åt fel håll. Många brukar säga att det går för långsamt fram. Men det går inte framåt alls, utan det går åt fel håll. Politikerna är medvetna om att det de gör kommer förstöra vår framtid och förstöra våra liv. Det gör mig både väldigt besviken och ledsen. Och frustrerad, säger hon. 

Att fredagens skolstrejk blev Greta Thunbergs sista är inget som kommer påverka rörelsen, säger Filippa Paperin. Demonstrationerna fortsätter med oförändrad styrka. 

– Greta startade hela rörelsen och hon är en jättenära vän till oss alla. Men man måste komma ihåg att alla personer är lika viktiga i det här. Vi skolstrejkar allihop. Vi jobbar och arrangerar grejer.

Patti Smith slöt upp 

Nu förbereder sig Fridays for future för hösten.

– Vi planerar redan för nästa stora globala strejk i september. Vi kommer ha en hel vecka med demonstrationer, och en massa föreningar och gräsrotsrörelser som tillsammans kommer göra stora aktioner. Vi måste visa hur sociala orättvisor och klimaträttvisan hänger ihop. Alla berörs av klimatförändringarna på något sätt, säger Filippa Paperin.

Bland de 20-tal ungdomar och vuxna som närvarade vid fredagens demonstration fanns även den amerikanska artisten Patti Smith, som tidigare hyllat Greta Thunberg vid flera tillfällen. I sociala medier skriver hon att “det är ett privilegium att vara med aktivisterna för klimataktion”.

Ämnen i artikeln