Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Sågar BMW: Kändisfrontad kampanj är greenwash

I BMW-kampanjen syns artister som duon Icona Pop och Timbuktu. ”Oerhört oetiskt” säger Gustav Martner, tidigare reklamprofil och nu på Greenpeace, om BMW:s påståenden.
I BMW-kampanjen syns artister som duon Icona Pop och Timbuktu. ”Oerhört oetiskt” säger Gustav Martner, tidigare reklamprofil och nu på Greenpeace, om BMW:s påståenden.

Dagens ETC.

Timbuktu är en av flera kändisar som just nu marknadsför BMW:s lyxiga elbil iX i en stor svensk reklamkampanj. Men bilmodellen går i dagsläget inte att få tag på. Samtidigt fortsätter BMW att göra reklam för fordonet utomlands med samma hållbarhetspåståenden som företaget redan fällts för i Sverige. När Dagens ETC konfronterar BMW med dessa uppgifter försvinner direkt ett inlägg med en influencer.

”Det är helt otroligt att gamla fiskenät kan återvinnas och bli golvmattor i min BMWiX.” Citatet, tillsammans med en bild på artisten Jason Timbuktu Diakité, pryder BMW:s reklamannons för den nya suv-modellen iX – en helt elektrisk elbil som bolaget nu visar upp i en påkostad marknadsföringskampanj. Utöver Diakité medverkar bland andra artistduon Icona pop i reklamfilmer för modellen som saluförs med påståenden om nollutsläpp och delvis återvunnet material. 
Men för de välbeställda svenskar – prislappen är satt till en dryg miljon kronor – som blir sugna på att skaffa sig elbilen riskerar köplusten att vändas i besvikelse. Kruxet är nämligen att den i dagsläget inte går att få tag på. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Första månaden: 68 procent rabatt

Från

Läs en hel månad till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser